De lekkerste producten vind je gewoon in het Waddengebied. Hier vind je een selectie van vijf overheerlijke producten die zo uit de zee kunt halen, plukken óf vinden.
Zeekraal
Zeekraal of Salicornia is een eenjarige, lichtzoute zeegroente. De buisvormige groente werd vroeger vooral in het wild op de slikken en schorren gesneden, maar wordt ook gekweekt. Zeekraal is een pioniersplant en als geen andere plant bestand tegen zoute omstandigheden. De knapperige Zeekraal zit boordevol voedingsstoffen. Lekker bij lamsbout, in salades, pastagerechten en dipsausjes.
Duindoorn
Als in de herfst de oranje bessen de duinen kleur geven is duindoorn op zijn opvallendst. Je kunt de zurige lucht van de bessen, die rijk zijn aan vitamine C, zelfs goed ruiken. Die bessen worden door veel trekvogels gegeten. Ze zijn precies rijp in de tijd dat duizenden lijsters en andere zangvogels de duinen passeren op weg naar hun overwinteringsgebieden. Met genoeg suiker erg lekker in de jam, yoghurt en likeur.
Cranberry
Cranberry of Lepeltjesheide komt oorspronkelijk uit oostelijk Noord-Amerika. In Nederland is hij ingevoerd op alle Waddeneilanden. Hij groeit in voedselarme natte (duin-)valleien en venen. Rond 1900 ontdekten de eilanders dat je van cranberries sap, wijn, likeur, siroop, kruidenbitter, jam, saus, compote en azijn kunt maken. Op Terschelling en Vlieland worden ze commercieel geplukt. De bitterzure bes zit vol vitamine C en citroenzuur. Heerlijk in taart, jam en siroop.
Kokkels
Kokkels zijn tweekleppige schelpdieren die in de bodem van zoute en brakke wateren leven. Vaak vormen ze banken, waarbij ze dicht tegen elkaar aan liggen, ondiep ingegraven in de bodem. De grootste hoeveelheden kokkels komen voor op platen en slikken; vooral op de droogvallende delen, De kokkel, ook wel hartschelp genoemd, heeft een heerlijke zomerse smaak. Helemaal in combinatie met een pasta, verse peterselie, witte wijn, Parmezaan en citroensap.
Mosselen
Mosselen komen aan de waddenkust veel voor. Mensen rapen de mosselen van natuurlijke bedden of kweken ze voor consumptie op mosselpercelen. Naast mensen eten kust- en wadvogels zoals zilvermeeuwen en eidereenden ook graag mosselen. Mosselen zitten vastgehecht op stenen of schelpen met sterke draden; de 'baard' van de mossel. Lekker klassiek in een mosselpannetje met witte wijn, bier of knoflook en veel groenten. Of verwerkt in een pasta, vissoep of paella.
Drie landen, één werelderfgoed