Iedereen heeft wel van werelderfgoed gehoord, maar wat betekent het precies? Hoe is het ontstaan? Waarom hebben we werelderfgoed? En wat is precies de connectie met UNESCO en de Verenigde Naties? Deze animatie geeft een korte uitleg over het ontstaan van UNESCO Werelderfgoed, het idee erachter en hoe een gebied of gebouw werelderfgoed wordt. De animatie is gemaakt door de Oostenrijkse UNESCO commissie en samen met UNESCO Nederland gerealiseerd met Nederlandse ondertiteling.
Op de werelderfgoedlijst staan op dit moment meer dan duizend bijzondere gebouwen en gebieden. Elk werelderfgoed is voor alle mensen ter wereld van uitzonderlijke waarde en daarmee uniek en onvervangbaar. Van de Chinese muur, de Great Barrier Reef tot ons eigen Waddenzee Werelderfgoed. Over de hele wereld zijn plekken van uitzonderlijke betekenis, die daarom beschermd moeten worden.
De Waddenzee is om drie redenen uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Allereerst de natuurlijke kracht en dynamiek van het gebied. Hier vind je zoet en zout, nat en droog en sterke en zwakke stroming. Alleen de sterkste en slimste planten en dieren overleven in het waddengebied. Verder is het uniek en gevarieerd. Met een oppervlakte van 10.000 km2 is het waddengebied het grootste aaneengesloten wetland op aarde, waar je uitzonderlijk veel soorten planten en dieren tegenkomt. Bovendien is het waddengebied jong en oorspronkelijk. Het is ontstaan na de laatste ijstijd, en dat is te zien. Zo kun je duidelijk ervaren hoe het landschap zich van vroeger tot nu heeft gevormd.
Lees meer