Swimming Five

In de Waddenzee komen ontzettend veel mooie vissen voor. Een selectie van de vijf meest typische soorten vind je hier: de Swimming Five. 

Schol
Van de meer dan 140 vissoorten in de Waddenzee, brengen 20 ervan hun hele leven in het getijdengebied door. Schol paait in de Noordzee en hun eieren en larven drijven naar het getijdengebied, veranderen daar van gedaante en vestigen zich op het wad. Hier profiteren ze van voldoende voedsel en warme temperaturen. Ze verlaten de Waddenzee als jonge vissen vóór hun eerste winter.
 

Zeeprik
Net als andere prikken hebben zeeprikken een monsterlijke zuigmond met rijen kleine rasptandjes. Hiermee zuigen ze zich vast aan grote vissen om van hun bloed te leven. Ze hechten zich zo goed vast dat het een slachtoffers bijna nooit lukt om een zeeprik af te schudden, ondanks dat ze vaak veel last hebben van deze mee-eter. Sommige dieren gaan er zelfs aan dood. Zeeprikken worden geboren in zoet water. Ze leven daar nog enkele jaren als larf in de modder. Pas als ze volwassen zijn verhuizen ze naar zee. Voor het leggen van de eitjes gaan ze weer terug naar de rivier.


Bot
Bot is de enige platvis die zonder problemen het zoete water opzwemt. Er worden botten gevonden in de Rijn bij Basel. Ze leven dan ook het liefst in brakke wateren. Waar één bot ligt, zijn er vaak meer, maar door de goede camouflage zijn ze moeilijk te ontdekken. De ogen van een bot zitten meestal aan de rechterkant, maar sommige hebben ze links.

Driedoornige stekelbaars
Driedoornige stekelbaarzen kunnen zowel in zoet als in zout water leven. De meeste zwemmen 's winters in het kustwater of in riviermondingen. In het voorjaar trekken ze het zoete binnenwater in om een nestje te bouwen en eieren te leggen. Het mannetje heeft daar veel werk aan. Hij bouwt het nest, verdedigt zijn territorium tegen andere mannetjes, verleidt de vrouwtjes met een ingewikkelde zigzagdans, waaiert de eitjes zuurstofrijk water toe met zijn vinnen en beschermt de eitjes en later de jonge stekelbaarsjes met hand en tand tegen vraatzuchtige rovers.


Paling
Palingen of alen zijn geheimzinnige vissen. Zo is nog niet vastgesteld waar de vrouwtjes hun eieren afzetten. Ook werd er vroeger gedacht dat jonge en volwassen paling verschillende vissoorten waren. Ze zien er namelijk behoorlijk anders uit. Palingen kunnen in zoet en in zout water leven. Als het nat genoeg is kunnen ze zich zelfs over land voortbewegen. Palingen worden op dit moment door overbevissing bedreigd. Ook obstakels tussen zoet en zout water zorgen voor problemen. 

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.