Letterlijk en figuurlijk. Op dagen dat de wind over de eilanden waait, spoelt er genoeg aan op de stranden waardoor je meer kunt jutten. Help mee om plastic en ander afval op te ruimen, zo houden we onze prachtige stranden schoon. Wie weet heb je geluk en jut je iets bijzonders zoals flessenpost uit Engeland of misschien wel barnsteen! Vergeet ook niet de verschillende juttersmusea te bezoeken om de schatten van het Wad te ontdekken. Je kijkt je ogen uit!
Ga je mee op zoek naar aangespoelde spullen? Het is een eeuwenoude traditie: strandjutten. Vroeger was dit dé manier om te overleven. Bijvoorbeeld om hout te sprokkelen om de kachel mee te stoken of als bouwmateriaal te gebruiken. Zodra de wind over het eiland giert, worden eilandjutters onrustig. De wind blaast spullen uit de zee op het strand. Hoog tijd voor de jutters om naar het strand te gaan en spullen te rapen.
Tegenwoordig hebben schepen hun materiaal gelukkig goed verankerd. Heel af en toe spoelen er nog waardevolle spullen aan. Wel vind je na een flinke storm veel plastic en ander afval op het strand. Dat strandjutten nuttig is, is een ding wat zeker is. Met elkaar zorgen we dat er zo weinig of juist geen afval meer terug de zee in spoelt. En vergeet ook niet de mooie schelpen mee te nemen die aanspoelen. Het is zeker de moeite waard om daar naar te speuren! Een cadeautje voor jou van de zee.
Zin om met de handen uit de mouwen samen iets te doen aan de plastic soep? Vaar dan samen met Nienke Dijkstra mee met een 'Doe Eens Wad' tocht naar Het Rif. Dat is een prachtige zandplaat, middenin de Waddenzee, tussen Ameland en Schiermonnikoog.
Ga jij ook mee?Op Texel vind je twee musea waar je bijzondere vondsten kunt bekijken én spannende jutverhalen kunt horen. De eigenaren van Maritiem- en Juttersmuseum Flora gaan vaak voor openingstijd van het museum nog een rondje over het strand. Het Museum Kaap Skil hangt (en staat) vol met strandvondsten. Kom je langs om te horen over de spannende strooptochten?
Strandjutten op TexelOok op Vlieland spoelt iedere dag van alles aan wat de moeite is om op te rapen. Ga strandjutten en ga voor een schoon strand. Help je mee om afval te rapen? Bij vijf strandovergangen vind je jutbakken waar je het afval kwijt kunt. De schatten die je vindt, neem je natuurlijk mee en kun je omtoveren tot een mooi souvenir
Daarnaast zijn er op Vlieland twee musea waar je bijzondere vondsten kunt bekijken. Met de noordwestenwind spoelt er veel aan uit de Noordzee. Op de Jutterszolder van De Noordwester worden deze spullen, gevonden door Vlielander jutters, bewaard. En neem je zelf een leuke strandvondst mee naar de Noordwester? Dan kun je zelfs je jutdiploma behalen en behoor je tot het gilde van de Vlielandse strandjutters!
Museum De NoordwesterEn ga je met de Vliehors Expres mee? Dan stop je onderweg bij het Drenkelingenhuisje, een vluchthuisje voor gestrande schipbreukelingen. Tegenwoordig is dit een juttersmuseum. En rondom het huisje staat een heuse jutschutting. Met al het gevonden juthout is een schutting gebouwd, een fijne beschutte plaats midden op de zandvlakte.
Help het strand schoon te houden! Dat is de oproep van stichting De Milieujutter op Terschelling. Je kunt samen met mensen van de stichting gaan jutten en het strand schoon te maken (en te houden) van onafbreekbaar zwerfafval. Je kunt ook op eigen houtje gaan jutten. Bij elk strandpaviljoen vind je groene jutzakken. Als je deze onderweg vult met afval, kun je deze zak kwijt in de afvalcontainer vlakbij het strandpaviljoen.
Of wat denk je van een jutterstocht met de strandbus? Tijdens deze strandexcursie hoor je spannende verhalen over gestrande schepen, bergingen en reddingen. Ontdek hoe de eilanders de laatste 100 jaar leven van en op het strand. Terwijl je luistert naar de verhalen geniet je van de prachtige uit- en vergezichten vanuit de strandbus.
Meer informatie over de strandbusSpeur naar schelpen, zeesterren en andere bijzondere voorwerpen die zijn aangespoeld op strand. Ga mee op ontdekkingstocht met de gids! Samen speuren jullie naar schatten die je vindt langs de vloedlijn en de gids vertelt je er ondertussen alles over.
En ben je weer terug van je jutterstocht? Volg dan in het museum Sorgdrager in Hollum een workshop Juttersgeluk. Je maakt met verf en de juttersvondsten een prachtig souvenir op canvas. Maak er iets moois van!
Op Ameland vind je ook het Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude. Al eeuwen verzamelen de eilander strandjutters hun vondsten en deze kun je hier bekijken.
Workshop JuttersgelukAls je alles wilt weten over het jutten van vroeger en nu, dan ga je op pad met eilandgids en jutter Thijs de Boer. Hij neemt je mee op jutterstocht en vertelt uit eigen ervaring. Want deze strandjutter stapt nog wekelijks op zijn fiets naar de Balg, het meest oostelijke puntje van Schiermonnikoog om op zoek te gaan naar aangespoelde schatten.
Wil je zelf niet strandjutten maar ben je wel benieuwd naar Thijs zijn vondsten? Bezoek dan vooral zijn museum: Schelpenmuseum Paal 14. Vroeger bewaarde hij zijn vondsten in een houten kistje boven zijn bed. Inmiddels heeft hij een waar museum met duizenden schelpen en andere vondsten.
Ga mee met Thijs de Boer