Wie Terschelling écht wil leren kennen, moet instappen in de elektrische terreinwagens van de Eco Safari. Bos, duin, strand, polder… Waar je ook belandt, je komt altijd wel wat bijzonders tegen. “Geen tocht is hetzelfde, want de gidsen bedenken pas bij vertrek waar we heen gaan. Dat is heel Terschellings. Het weer en de natuur bepalen hier de regels”, aldus de eigenaar en natuurliefhebber Maarten Sjoers.
De Eco Safari is een echte “spot”-rit. Je vertrekt dus altijd rond de schemering, om het mooiste wild te kunnen zien. ‘S Ochtends om zeven uur verzamel je daarom bij hotel De Walvisvaarder om je gids te ontmoeten die jullie het eiland zal laten zien. De gidsen van de Eco Safari zijn stuk voor stuk mensen met passie voor de natuur. Je zit dus gebakken als je houdt van enthousiaste vertellers. Na een korte introductie rijd je dwars door de mooiste natuurgebieden, in open wagens die geschikt zijn voor maximaal zes personen. Onder het dak zit je droog, en voor de echt koude ochtenden en avonden zijn dekens aanwezig om de benen warm te houden.
Samen met Staatsbosbeheer zijn routes en plekken afgesproken die de Eco Safari aan kan doen, en ze zijn allemaal bereikbaar via wandel- en ruiterpaden. De gids bepaalt op basis van het weer, de wind en het seizoen waar de rit als eerste langs gaat. Zoals het bos, waar je samen op zoek gaat naar reetjes. “We zoeken ook echt samen”, legt Maarten uit. “Het is natuurlijk geen dierentuin, dus we kunnen geen garantie geven dat we wild zullen spotten. Maar het speuren is vaak al de helft van het plezier. En we komen altijd wel iéts tegen.”
Na het Hoornse Bos is het tijd om verder te trekken, want vlak na de schemering komen de roofvogels tevoorschijn om hun ontbijtje bij elkaar te jagen. De roofvogels leveren altijd een spectaculair beeld op en ze zijn goed te volgen dankzij de verrekijkers die in de wagens liggen. “De rit is steeds afwisselend een stukje rijden en een stukje zoeken”, licht de Safari-gids toe. “We stappen dus ook af en toe uit, maar trekken niet lopend de natuur in. Soms komen er gasten mee die jarenlang op Terschelling hebben gewandeld, maar dat nu niet meer kunnen. Dan is het fijn dat we ze op deze manier toch nog van de natuur kunnen laten genieten.”
De tocht gaat verder langs duinen, bossen, strand en polder. “Tenzij het heel hard waait, dan wil je niet op de polder zijn”, tipt Maarten. Op iedere plek leer je wat over de cultuurhistorie van het eiland. Bij het bos zul je meer horen over hoe het kan dat er bos groeit op zandvlaktes en hoe turfgrond uit Drenthe op het eiland terecht kwam, en bij de ‘plakken’ (grasvelden aan de voet van de duinen, om te voorkomen dat de duinen verplaatsen) leer je alles over stuifduinen en waarom ze Douwkesplak of Muzeplak heten…
Je komt geheid thuis met de mooiste verhalen en vooral de allermooiste foto’s. Maarten: “‘s Ochtends hebben we vaak echte die-hard natuurfotografen op de wagens, die helemaal hun kans pakken om de beste foto’s te schieten. Maar we krijgen ook wel specifieke aanvragen, van bijvoorbeeld vogelaars, die samen willen zoeken naar de Blauwe Kiekendief die je hier soms spot. Het kan allemaal!” En ook voor kinderen blijkt de safari een heel avontuur, want in plaats van stilzitten, kunnen ze actief meezoeken naar het wild of in de struiken cranberries plukken.
Zet voor je volgende bezoek aan Terschelling deze Eco Safari dus op je lijstje, en zie het eiland eens van een heel andere kant.
Boek de ecosafari!