Van Franeker naar Dokkum. Schaatsers noemen dit stuk van de Elfstedentocht ook wel de Hel van het Noorden. Deze lange rit richting het noordoosten gidst je door een uitgestrekt kleigebied. Een gebied met zelfs een eigen taal. Waar ben je? Je bent op het Bildt. Een bijzondere streek langs de Friese Waddenkust, gevuld met zeven dorpen, vijf buurtschappen én de historische Oudebildtdijk.
Eeuwen geleden - rond de middeleeuwen - maakte deze streek nog deel uit van de Middelzee, een zeearm die tot diep in de provincie Friesland liep. Rond het begin van de zestiende eeuw begon een grote groep arbeiders aan het bedijken en inpolderen van de Middelzee. Het resultaat kennen we nu als het Bildt. De arbeiders die werden ingehuurd, waren afkomstig uit Holland en Friesland. Een trots hardwerkend volk. Tot vandaag de dag wordt op het Bildt nog altijd een mix gesproken tussen het Hollands en Fries: het Bildts. En daar zijn de Bilkerts erg trots op.
En dat is het niet enige waar ze trots op kunnen zijn. In de vruchtbare grond van de streek groeit een belangrijk exportproduct: de bekende Bildtstar. Deze overheerlijke aardappel kun je ongetwijfeld proeven bij één van de boerderijen langs de Oude en Nieuwe Bildtdijk, de langst bewoonde dijk van Nederland. Maar je ontdekkingstocht op het Bildt houdt daar niet op.
Een klein buurtschap aan de zeedijk, met een restaurant én een verbluffend mooi uitzicht over de Waddenzee. Zwarte Haan. Een bijzondere plek langs de Friese Waddenkust. Tot 1948 vertrok vanuit Zwarte Haan de boot naar Ameland. De komst van de Afsluitdijk gooide echter roet in het eten. De watergeul veranderde zó sterk, dat de haven verhuisde naar het nabijgelegen Holwert. Het was de volgende klap voor de regio. Dertien jaar eerder vond hier de Poerdersramp plaats. Acht hobbyvissers uit de Friese hoofdstad Leeuwarden, werden verrast door een snel opkomende storm. Dankzij een moedige reddingsactie van Bildtse vissers werd de helft van de vissers gered. Vier Leeuwarders verdronken helaas in de Waddenzee. Op de dijk bij Westhoek vind je een monument die ons herinnert aan deze tragische gebeurtenis.
Vandaag de dag is Zwarte Haan vooral een populaire plek om uit te waaien. Om tot rust te komen op de zeedijk en vooral te genieten van een prachtig zicht op het Unesco Werelderfgoed.