Het militaire erfgoed langs de kust van Friesland vertelt uiteenlopende verhalen. De Kazematten zijn herinneringen aan de verdediging van de Afsluitdijk, voor zowel vriend als vijand. De geschiedenis die zich heeft afgespeeld op het weidse Noarderleech is minder zichtbaar. Alleen de observatiebunker verwijst naar het schijnvliegveld dat de Duitsers hier hadden aangelegd. En in verschillende steden en dorpen vertellen monumenten de tragische verhalen van gewone mensen tijdens de oorlog. Zoals het bijzondere verhaal van dominee Josef Cohen uit Dokkum.
De admiraliteit verdween al in 1645 uit Dokkum, maar de stad viert haar verleden nog altijd met een groot en gezellig festival.
In het Verzetsmuseum, onderdeel van het Fries Museum, worden de verhalen vertelt van de bewoners van Friesland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het Kazemattenmuseum vertelt het verhaal van 225 Nederlandse militairen die 17.000 goedgetrainde en -bewapende Duitse soldaten tegen wisten te houden gedurende de meidagen van 1940.
Titus Brandsma sprak zich uit tegen het nazisme, dit werd zijn dood. Het museum vertelt zijn verhaal en dat van andere, anonieme oorlogsslachtoffers.