Projectinformatie

In het hart van het project staat de ontwikkeling van beoordelings- en dashboard systeem om duurzaamheid te meten en te visualiseren op verschillende schalen in het gebied. Dit wordt aangevuld met de identificatie en verspreiding van bewezen praktijken voor duurzame ontwikkeling en het stimuleren van bedrijven.

Projectstart: 01-06-2024
Projecteinde: 31-05-2028
Totaal projectbudget: € 3.706.893,01

Het project WaddenVisie omvat vier inhoudelijke werkpakketten die elk op hun eigen manier bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen: Duurzaamheids-Dashboard en bewezen praktijken,  CO2-compensatie modellen, wildernis ervaren en natuurwaarden behouden, Ontwikkeling van de biologische diversiteit.

Werkpakket 1: Duurzaamheid Dashboarding

De Waddenzee-regio streeft ernaar een van de meest duurzame bestemmingen in Europa te worden. Dit vereist dat duurzaamheid ook gemeten wordt en de voortgang op weg daar naartoe wordt gemonitord. Deze taak richt zich op duurzaamheidsmonitoring en de verspreiding van bewezen praktijkvoorbeelden. Doel van deze taak is om een functioneel dashboard te ontwikkelen dat de duurzaamheid van de vrijetijds- en toerismesector weergeeft op het gebied van milieu, sociaaleconomische en regionaal perspectief. Het dashboard zal openbaar toegankelijk zijn en de status van de projectregio visualiseren aan de hand van significante indicatoren.
Coördinator: Merk Fryslân

Werkpakket 2: CO2-Compensatie

Werkpakket 2 richt zich op het actiegebied "CO2-compensatie" als bijdrage aan de ontwikkeling van een duurzame Waddenzeeregio. Het doel van het werkpakket is de ontwikkeling en het testen van CO2-compensatiemiddelen om toeristische bedrijven en andere kleine en middelgrote ondernemingen te ondersteunen bij het compenseren van hun CO2-uitstoot en tegelijkertijd natuurlijke ecosystemen in de Waddenzeeregio te herstellen.
Coördinator: Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer

Werkpakket 3: Wildernis ervaren en natuurwaarden behouden

Werkpakket 3 richt zich op het actiegebied "Wildernis ervaren en natuurwaarden behouden" als bijdrage aan de ontwikkeling van een duurzame en natuurvriendelijke Waddenzeeregio. Het doel van het werkpakket is om middels wilderniservaringen in de projectregio het bewustzijn van zijn unieke natuurwaarden en beschermingswaardigheid te vergroten en zo een duurzame en natuurvriendelijke ontwikkeling van toerisme te bevorderen. Dit omvat ook het meten en sturen van bezoekersstromen in wildernisgebieden en het gezamenlijk met MKB creëren van innovatieve wilderniservaringen.
Coördinator: Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer

Werkpakket 4: Ontwikkeling van biodiversiteit

Werkpakket 4 richt zich op het actiegebied "Ontwikkeling van biodiversiteit" als bijdrage aan de ontwikkeling van een duurzame en natuurvriendelijke Waddenzeeregio. Doel van het werkpakket is om de biodiversiteit in het grensgebied, dat direct grenst aan het Werelderfgoed Waddenzee, duurzaam te verhogen. Het werkpakket zal een zichtbare bijdrage leveren aan het voorbereiden van de vegetatie van de regio op de klimaatveranderingen van de komende decennia en de bewoners en bezoekers hiervoor te sensibiliseren.
Coördinator: Ökowerk Emden

Projectpartner zijn: Merk Fryslân (leadpartner), Economic Board Groningen, Nationaal Park de Alde Feânen, NHL Stenden, Waterschap Hunze en Aa’s, Ost Friesland Tourismus GmbH, Internationale Dollard Route, Nationalpark Verwaltung Niedersächsisches Wattenmeer, Ökowerk Emden, Hochschule Emden Leer.

Het project "WaddenVisie" wordt uitgevoerd in het kader van het INTERREG-programma Duitsland-Nederland en wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Nedersaksische ministerie van Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling, alsmede door de Provincies Fryslân en Groningen, begeleid van het programmabeheer van de Eems Dollart Regio (EDR).

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.