Het programma Het Wad Gaat Om zet zich in voor het verminderen van plasticvervuiling in het Waddengebied door middel van een circulaire aanpak en systeemverandering. Een systeemverandering die het Waddengebied verlost van plastic, vraagt een integrale aanpak. Overheid, ondernemers, onderwijs, ontwerpers, bezoekers en bewoners zullen nauw moeten samenwerken om dit voor elkaar te krijgen. Het gaat om een ambitieuze, omvangrijke opgave die elke partij afzonderlijk boven het hoofd groeit. Aan de ene kant ligt de nadruk op het opruimen (curatief) en aan de andere kant wordt voorkomen dat er nieuw plastic het gebied binnenkomt (preventief). Het programma maakt de cirkel van preventie, opruimen, alternatieven aanreiken, circulaire ketens realiseren en gedragsverandering rond.
De schoonheid en de natuurwaarde van het Waddengebied staan onder druk van externe bedreigingen, veroorzaakt door de mens. De vervuiling met plastics is van die bedreigingen misschien wel de hardnekkigste. Grote stukken plastic vervuilen de stranden en de zeebodem, terwijl micro- en nanoplastics diep doordringen in de voedselketen en schade toebrengen aan zowel dieren als mensen. Ondanks bestaande initiatieven blijft de hoeveelheid plastic in het gebied toenemen, met grote ecologische gevolgen. Daarom is het essentieel om de plasticvervuiling structureel aan te pakken. Het Wad Gaat Om zet een beweging in gang om plasticvervuiling bij de bron te stoppen en de natuur van het Waddengebied te beschermen voor toekomstige generaties.
De systeemaanpak gaat leiden tot een aanzienlijke verbetering van de waterkwaliteit en leefbaarheid in de Waddenzee. Door preventie en aanbod van alternatieven zal er minder plasticvervuiling optreden en opgenomen worden in het voedselweb. Het programma leidt bovendien tot toename van biobased productiewijzen en circulariteit in de Waddenhavens, de landbouw en de gastvrijheidssector. Wat meer indirect bijdraagt aan de landbouwtransitie, herstel van bodemkwaliteit en biodiversiteit in het Waddengebied.
De ambitie van het programma is duidelijk: in 2030 moet minstens 25% van de ondernemers en eindgebruikers en 100% van de Waddengemeenten en terreinbeherende organisaties gebruik maken van deze nieuwe systeemaanpak wat moet leiden tot een reductie van 40% in plasticvervuiling. om zodoende de externe bedreiging van plastic (binnen de keten) in het Waddengebied terug te dringen.