Jorwert
Even bijpraten in een gemoedelijke sfeer. Dat is het café van Jorwert. Een ontmoetingsplek voor iedereen die even op verhaal wil komen.
Het Wapen van Baarderadeel als huiskamer van Jorwert. Wat sitte wy hjir moai net ?
Tot 1841 was het ‘Wapen van Baarderadeel’ het enige café in het dorp. In de 19-de eeuw waren er maar liefst 3 herbergen in Jorwert. Jorwert telde toen ook meer inwoners. Er was dus genoeg klandizie. Nu is er weer één café in het hart van het dorp.
Dit café, ‘Het Wapen van Baarderadeel’ wordt voor het eerst genoemd in 1511. Het kerkbestuur verhuurt de grond en het gebouw aan diverse uitbaters. De oudst bekende herbergier komt in de stukken voor als ‘Jan de Tapper’. In Jorwert zetelde in die tijd het grietenij-bestuur. In de herberg werd recht gesproken voor lichte vergrijpen. Het was vooral een belangrijk ontmoetingspunt voor de schippers en kooplui die boter en kaas naar Leeuwarden en Sneek vervoerden. Voor het café bevond zich een opvaart die uitkwam op de Jorwertervaart. De eerst bekende koopakte dateert uit 1660.
Geert Mak: Jorwert is natuurlijk beroemd vanwege het prachtige boek van Geert Mak, ’Hoe God verdween uit Jorwert’ . Slagzin “Er bestaat geen standaarddorp en Jorwerd is het al helemaal” niet.
Hier finden Sie Herbergh Het Wapen van Baarderadeel
Sluytermanwei 29vanaf jouw locatie