Harlingen
Dat op dit pand ooit een muurschildering zat was al jaren bekend, maar welke naburige winkelier nu exact de advertentieruimte op de gevel huurde bleef lang onduidelijk. Op een foto uit ca. 1920 waren namelijk enkel de woorden 'bedden, dekens' en 'Da...
Dat op dit pand ooit een muurschildering zat was al jaren bekend, maar welke naburige winkelier nu exact de advertentieruimte op de gevel huurde bleef lang onduidelijk. Op een foto uit ca. 1920 waren namelijk enkel de woorden 'bedden, dekens' en 'Dames- Heeren- en Kinderkleeding' goed leesbaar. Mogelijk was de adverteerder de firma T. Stind. Die dreef een mantelmagazijn maar verkocht ook bedden, dekens, 'springveerenmatrassen', ledikanten en het befaamde Jaeger ondergoed uit Stuttgart. Het zuiver wollen ondergoed zou een heilzame werking hebben op de doorbloeding van de huid. Volgens zoöloog en hygiënist dr. Gustave Jaeger (1832-1916) was de mens van dierlijke oorsprong en moest die zich daarom uitsluitend kleden met producten van dierlijke afkomst.
Maar er waren veel méér mogelijke adverteerders. Kleermaker Van der Moolen, Elkan Pais Rzn, de firma A. Heeger, H. & B. Flottow en de Gebroeders Voss handelden allemaal in combinaties van manufacturen, bedden, dekens, matrassen, vitrages, wollen gordijnstoffen, herenconfectie, karpetten en lopers. Onderscheid was er overigens wel: alleen de Gebroeders Voss mochten de 'Zeer Eerwaarde Heer Pastoor' tot hun clientèle rekenen.
Uiteindelijk bracht een teruggevonden advertentie van de firma A.E. Speijer uit 1927 uitkomst. De tekst van de advertentie komt zoveel overeen met die van de foto, dat de muurreclame aan de firma Speijer toegeschreven kan worden. Het schip en het decoratieve motiefje zijn uit deze advertentie overgenomen.