Termunterzijl
Termunterzijl was vroeger een belangrijk vissersdorp, vooral voor de garnalenvisserij. Rond 1970 waren er 30 schepen met eigen visafslag. Door de jaren heen nam de vloot af en verdween de afslag. Nu herinnert alleen het Visserijmuseum en dit monument aan
Termunterzijl was vroeger een echt vissersdorp. Veruit het belangrijkste is de garnalenvisserij geweest. In de hoogtijdagen -rond 1970- had je een vissersvloot van wel dertig schepen en was er een eigen visafslag. Het ging daarbij vooral om consumptiegarnalen, maar er was ook een markt voor kleine garnalen - puf - die werden verwerkt tot veevoer. De garnalenvisserij bracht ook werk aan de wal, zoals garnalendrogerijen en huispellerij.
In de jaren tachtig vond een gestage afbouw van de vloot plaats. Veel vissers(zonen) kozen voor werk aan wal, in de opkomende industrie in Delfzijl. Ook verdween de visafslag. In de jaren negentig waren er nog maar vijf vissersschepen en in 2001 verdween de laatste garnalenkotter uit de haven.
Nu herinnert alleen het Visserijmuseum en een visserijmonument nog aan dit verleden. Het monument verbeeldt een mast met daaraan het vistuig dat in de Garnalenvisserij wordt gebruikt. Het monument is ter nagedachtenis aan hen die in de visserij hun leven verloren. Voor de mast staat een boeg met daarin hun namen verwerkt. Bijzonder aan dit monument is dat naast de omgekomen vissers ook de namen van de vier bemanningsleden van de Duitse reddingsboot Adolf Bermpohl staan vermeld, die bij hun poging om de bemanning van de TM 1 te redden, zelf het leven verloren.
Hier finden Sie Garnalen - Visserijmonument Termunterzijl
Garnalen - Visserijmonument Termunterzijlvanaf jouw locatie