Den Andel
De paardenbloem: wie kent hem niet? Hier langs de weg naar Den Andel zie je de gele bloemen mooi tussen het groen bloeien. Wat de meeste mensen niet weten is dat er wel honderden soorten voorkomen, elk met z’n eigen details.
De paardenbloem: wie kent hem niet? Hier langs de weg naar Den Andel zie je de gele bloemen mooi tussen het groen bloeien. Wat de meeste mensen niet weten is dat er wel honderden soorten voorkomen, elk met z’n eigen details. Maar, één eigenschap hebben ze allemaal gemeen: ze zijn geel. De bloeitijd is van april tot in de winter.
De bloemknoppen kun je op zuur leggen of als kappertjes pekelen. De bladeren kun je ook eten, maar zijn vóór de bloei het lekkerst. Van de bloemen kun je gelei en wijn maken. Voor de gelei hebben we een recept voor je toegevoegd in de tekst.
Ook kun je de wortelen gebruiken. Deze kun je in februari opgraven. Zet ze dan in potten afgedekt met vuilniszakken. De gebleekte sla die je hiervan creëert heet molsla.
(deze locatie hoort bij de wandelroute Foodwalk Tussen Den Andel en Warffum)
Bron: Het Grote Wildplukboek, Edwin Florès.
De route is mede mogelijk gemaakt door kruidenvakvrouw Jenny de Groot van Gaia Kruiden.