Wetsinge
Klein Wetsinge dankt zijn kerkje aan zijn centrale ligging tussen Sauwerd en Groot Wetsinge. In 1840 waren zowel de middeleeuwse kerk van Sauwerd als die van Groot Wetsinge zo bouwvallig, dat besloten werd beiden af te breken.
Klein Wetsinge dankt zijn kerkje aan zijn centrale ligging tussen Sauwerd en Groot Wetsinge. In 1840 waren zowel de middeleeuwse kerk van Sauwerd als die van Groot Wetsinge zo bouwvallig, dat besloten werd beiden af te breken en tussen de dorpen in een nieuwe kerk te bouwen. Bij de bouw van het nieuwe kerkje werd de vier eeuwen oude luidklok uit de voormalige kerktoren van Sauwerd en de originele houten kansel van Groot Wetsinge opnieuw gebruikt. Het sobere kerkje is een zogeheten Waterstaatskerk. Rijkswaterstaat was in die tijd een organisatie die zich naast weg- en waterbouw ook bezig hield met de realisatie van diverse bouwwerken, waaronder kerken, postkantoren, tolhuisjes, brugwachterswoningen en stationsgebouwen.
Na meer dan anderhalve eeuw trouwe dienst was de kerk enige jaren geleden toe aan een nieuwe invulling (zie kader).
Een bijzondere attractie bevindt zich boven in de oude kap. Via een loopbrug over het oude tongewelf en langs het uurwerk kom je in een 'cockpit', met een fabuleus uitzicht over het Reitdiep.
Na de ingrijpende restauratie en verbouwing van 2014-2015, is het kerkje van Klein Wetsinge nu een van de Bijzondere Locaties Groningen. Bezoekers worden gastvrij ontvangen. Op de eerste verdieping vind je het Toeristische Informatie Punt Waddenland.
Hier finden Sie Kerk Klein Wetsinge: bijzondere locatie
Valgeweg 12vanaf jouw locatie