West-Terschelling
De imposante Brandaris dateert uit 1594, hetzelfde jaar waarin Willem Barentsz aan zijn eerste expeditie begon. Op Terschelling wordt de vuurtoren vaak simpelweg de "toer" (toren) genoemd. Het is de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland.
De geschiedenis van de Brandaris gaat terug tot 1323, toen op het eiland het eerste vuurhuis werd gebouwd. In 1594 kreeg de toren zijn huidige vorm. De naam Brandaris wordt vaak in verband gebracht met het werkwoord "branden," verwijzend naar het open vuur dat vroeger als baken diende. Toch wordt algemeen aangenomen dat de naam afkomstig is van de Ierse abt Brandaan (Brendan), een zeevaarder die in kerken rond de Oostzee, Vlaanderen en Bretagne wordt vereerd. Hij wordt vaak afgebeeld als heilige met een brandende fakkel.
Vandaag de dag is de Brandaris dag en nacht bemand en functioneert hij als de verkeerscentrale voor het gehele Waddengebied. Hoewel moderne technologie een grote rol speelt in de bewaking van de waterwegen, blijft het waardevol dat de torenwachters ook met het blote oog toezicht houden. Veel verdwaalde surfers zullen hen daar dankbaar voor zijn na een reddingsactie!
Hoewel de Brandaris niet open is voor publiek, is hij in het verleden een bijzondere trouwlocatie geweest. De historische ambiance van de toren gaf huwelijken een uniek karakter. Op dit moment is trouwen in de Brandaris echter niet mogelijk vanwege renovaties.
Hier finden Sie Vuurtoren Brandaris
Brandarisstraat 2vanaf jouw locatie