Alle 4-Bilder anzeigen
Wandel langs de kerken van Bolsward, Burgwerd en Hartwerd, en ontdek een rijk verleden van wonderen, kloosters en helden. Van het mirakel van Onze-Lieve-Vrouwe van Sevenwouden tot het gedenkmonument voor Titus Brandsma, deze route biedt geschiedenis, bezinning en natuur.
Start je wandeling bij de Martinikerk, een imposant gebouw dat in de 15e eeuw werd opgericht en nog steeds de trots van de stad is. Deze gotische kerk, gewijd aan Sint Martinus, heeft een rijke geschiedenis die tot de bloei van Bolsward als Hanzestad teruggaat. De schilderingen van Bijbelse scènes, het monumentale orgel van Albertus Anthoni Hinsz en de koorbanken uit de Broerekerk, behoren tot de mooiste gotische kunst van Nederland. Sta even stil voor de oude schilderingen en het geluid van het orgel in de kerk met zijn perfecte akoestiek.
Bij de Broe…
Wandel langs de kerken van Bolsward, Burgwerd en Hartwerd, en ontdek een rijk verleden van wonderen, kloosters en helden. Van het mirakel van Onze-Lieve-Vrouwe van Sevenwouden tot het gedenkmonument voor Titus Brandsma, deze route biedt geschiedenis, bezinning en natuur.
Start je wandeling bij de Martinikerk, een imposant gebouw dat in de 15e eeuw werd opgericht en nog steeds de trots van de stad is. Deze gotische kerk, gewijd aan Sint Martinus, heeft een rijke geschiedenis die tot de bloei van Bolsward als Hanzestad teruggaat. De schilderingen van Bijbelse scènes, het monumentale orgel van Albertus Anthoni Hinsz en de koorbanken uit de Broerekerk, behoren tot de mooiste gotische kunst van Nederland. Sta even stil voor de oude schilderingen en het geluid van het orgel in de kerk met zijn perfecte akoestiek.
Bij de Broerekerk, het oudste gebouw van Bolsward, voel je de geschiedenis in de ruïne. Deze kerk uit de 13e eeuw, die in 1980 door brand werd verwoest, herbergt een bijzonder verhaal van het mirakel van Onze-Lieve-Vrouwe van Sevenwouden. Na de verwoesting van de kapel in 1515 dreef een Mariabeeld ongeschonden op het water van de stadsgracht – een wonder dat pelgrims naar Bolsward trok. Dit beeld bevindt zich nu in de Sint-Franciscusbasiliek, een iconisch bouwwerk in art-decostijl met een warme, kleurrijke binnenkant. Deze basiliek, vereerd door pauselijke titel, is een plek van rust en bezinning.
De route voert je verder naar Burgwerd, een dorp met een geschiedenis die diep verweven is met het kloosterleven. Langs het Trekpad, een oud jaagpad, wandel je door weidse weilanden en kom je langs Bloemkamp, het voormalige klooster dat in de 16e eeuw werd bezet door Wederdopers. Het terrein herinnert nog steeds aan de dramatische gebeurtenissen die zich hier afspeelden, waar honderd mensen het leven verloren tijdens de herovering van het klooster. Een informatiebord en een bijzonder Friese raamstructuur herdenken dit belangrijke hoofdstuk in de regionale geschiedenis.
Vervolg de weg naar Hartwerd, waar het Monckehuys, een uithof van Bloemkamp, zich bevond. Deze plek is doordrenkt van de geschiedenis van het klooster en haar betekenis voor de regio. Vlak voor Bolsward, in Ugoclooster, sta je stil bij de geboorteplaats van Titus Brandsma, de in 2022 heilig verklaarde priester die zijn leven gaf voor zijn overtuigingen. Bij het kleine gedenkmonument “Nada te turbe” (Laat je niet verontrusten) voel je de kracht van zijn boodschap van standvastigheid, geloof en mededogen.
Op de terugweg loop je langs de Boalserter Feart, een kanaal dat het landschap doorsnijdt, en vervolgt de route via smalle landwegen langs dijken en weilanden. De rust en stilte van het Friese platteland geven ruimte om de verhalen die je hebt gehoord te laten bezinken. Via het Klein Hengstepad en het Driekronenpost kom je terug in Bolsward, waar de stadsgracht en de Martinikerk je weer verwelkomen.
Rondjes om de kerken bevat 26 inspirerende en verrassende pelgrimsroutes in Noord-Fryslân. De weidsheid, de lichtval, wolken en het ruisen van de wind sluiten naadloos aan bij de sobere verstilling die de kerken bieden. Wijkplaatsen en vluchtheuvels in drukke tijden. Ontsnappingsroutes die rust bieden. Nieuwsgierig naar de andere routes? Je vindt ze hier
Meer verdiepende informatie over deze en de andere routes kun je vinden in de routegids; Rondjes om de kerken in Noord-Fryslân. Te verkrijgen via de boekhandel. De uitgave is tot stand gekomen door schrijver Fokko Bosker, een wandeljournalist, in nauwe samenwerking met stichting Tsjerkepaad die ijvert voor ruimere openstelling van de monumentale kerken in Fryslân.
In Bolsward (bei uns in Friesland Boalsert genannt) spielen Geschichte und Architektur die Hauptrolle. Lassen Sie sich in die belebte Vergangenheit dieser alten friesischen Stadt entführen.
Die Martinikirche in Bolsward ist ein gotisches Kirchengebäude. Mit ihrem stattlichen Turm mit Satteldach prägt sie seit Jahrhunderten das Stadtbild von Bolsward.
Die Broerekerk wurde im 13. Jahrhundert als Klosterkirche der Minderbrüder erbaut. Das Kloster wurde 1580 aufgegeben und abgerissen. Die dreischiffige Kirche ohne Turm ist eine Ruine infolge eines Brandes am 8. Mai 1980.
De Sint Franciscusbasiliek is een Rooms Katholieke kerk in het centrum van Bolsward uit 1933.
Ein schöner (Rad-)Wanderweg am Kanal von Bolsward nach Leeuwarden, unweit von Burgwerd. Auch dieser Pfad wird als Treidelpfad bezeichnet.
Deze van oorsprong romanogotische kerk is omgeven door een ringgracht. Zowel kerk als toren zijn flink verbouwd waardoor de middeleeuwse uitstraling minder is geworden.Het kerkgebouw is...
Informatiepunt in een tuinhuisje over het indrukwekkende middeleeuwse kloostercomplex Bloemkamp (1191-1580) vlakbij Bolsward.
Belevingspunt op de voormalige locatie van het indrukwekkende middeleeuwse kloostercomplex Bloemkamp (1191-1580) vlakbij Bolsward.
Im Mittelalter stand in Hartwerd an der Stelle des Glockenstuhls eine Kirche im romano-gotischen Stil. Es ist recht ungewöhnlich, dass das kleine Warftendorf Hartwerd eine eigene Pfarrkirche hatte.
Am 23. Februar 1881 wurde Anno Sjoerd Brandsma im Kloster Ugo in der Nähe von Bolsward geboren. Er war das fünfte von sechs Kindern, von denen fünf ins Kloster eintreten würden.
Start rondwandeling Bolsward
De aan Sint-Martinus gewijde stoere kerk groeide hij tot de moederkerk van Westergo. Op de plek van een eerdere kerk begon in 1446 de bouw van een groter godshuis met een schip en zijbeuken die langs de hoge zadeldaktoren doorlopen en voorzien zijn van steunberen. Het is een indrukwekkende kerk met hoge spitsboogvensters, voorzien van wit gestuukte stenen gewelven en nissen met goed bewaard gebleven schilderingen van Bijbelse voorstellingen uit 1475. Het meubilair is bijzonder rijk, zoals de koorbanken die uit de Broerekerk afkomstig zijn. Ze behoren tot het fraaiste gotische snijwerk van Nederland. Ze tonen voorstellingen van heiligen. Het schitterende monumentale orgel van Albertus Anthoni Hinsz is vermaard en komt prachtig tot zijn recht dankzij de goede akoestiek in de Martinikerk.
De Martinikerk ligt aan de rand van het stadscentrum, maar voordat ik naar Burgwerd wandel, maakt de route een rondje door het stadscentrum. Vanaf de entree van de kerk rechtdoor over de Kerkstraat. Op de kruising met de Broerstraat herinnert een gevelsteen aan de Capelle op de Post die in 1522 verrees. Sla LA de Kapelstraat in en vervolgens RA over een voetpad naar het Klein Hengstepad en de ruïne van de Broerekerk, het oudste gebouw van Bolsward uit het eind van de dertiende eeuw. In 1980 brandde de Broerekerk af. Op de kruising met de Jongemastraat RA. Ter hoogte van de Wipstraat RA. De smalle straat langs het water gaat over in de Kleine Dijlakker. Op de kruising met de Flipsteeg LA over de brug en RA op de Grote Dijlakker. Aan de linkerhand bevindt zich de Sint-Franciscusbasiliek. De Dijlakker aflopen tot aan een smalle voetbrug RA vlak voor de Martinuskerk. Dan aan de overkant van het water LA en vervolgens nog een keer LA op de Driekronenpost.
RA op de Grote Dijlakker en rechtdoor op de kruising met Laag Bolwerk en Plantsoen. Over de St. Jansbrug vanaf hier de knooppuntenroute naar 98 langs de Boalserter Feart naar Burgwerd. Het Trekpad, het jaagpad langs het water, kruist bij 98 de rondweg en gaat naar 61 met een slinger over een heechhout. Het fietspad gaat dwars door de weilanden.
In Burgwerd bij 61 over de Boalserter Feart RA over de Doniaweg en Kloosterweg naar 67. Bij 67 LA naar 81 over een boerenpad door het weiland. Langs de Kleasterfeart voert het pad langs een blokhut gewijd aan Olde Clooster oftewel Bloemkamp. Bloemkamp stond op gespannen voet met Lundingakerke bij Harlingen. In 1535 bezetten Wederdopers het klooster. Bij de herovering vielen honderd doden. Als straf zijn de gevangengenomen Wederdopers opgehangen, onthoofd en verdronken. Een informatiebord en uit Friese geeltjes opgemetseld kloostervenster met doorkijk bij de entree naar twee boerderijen, op de plek van het vroegere klooster, herinneren aan het ‘sierlijckste en voortreffelijckste clooster in Frieslandt’.
Bij 81 RA richting 71 naar Hartwerd waar het Monckehuys, een uithof van Bloemkamp, stond. Bij 71 RA naar 72 en vervolgens over een smalle landweg en fietspad door de landerijen naar 98. Vlak voor Bolsward ligt Ugoclooster, de geboorteplaats van Titus Brandsma. Aan het einde van het pad staat bij een boerderij een klein gedenkmonument met de tekst ‘Nada te turbe’, ofwel ‘Laat je niet verontrusten’.
Volg het voetpad aan de rechterkant van de Ugolaan. Voor de brug het voetpad rechts parallel aan de straat. Aan het eind voor de vaart LA onder het viaduct door. Vervolgens over het pad langs de linkeroever van de vaart terug naar Plantsoen, Bagijnestraat en de Martinuskerk.