Trek je wandelschoenen aan en ontdek de inspirerende rust en rijke geschiedenis van het Gouden Land. Deze route verbindt de unieke dorpen Zurich en Pingjum via de zeedijk en glooiende landschappen rondom de oude Marneslenk. Onderweg staan de kerken centraal, niet alleen als markante bakens in het landschap, maar ook als plekken van ontmoeting, bezinning en inspiratie.
De dorpen en kerken die tijdens deze route gepasserd worden zijn heel verschillend, wat hen verbindt is dezelfde rijke geschiedenis in het Gouden Land tussen zee en Marneslenk. Zowel in Zurich als in Pingjum vervullen de godshuizen een grote rol als inspirerende plek voor bezinning, inspiratie en ontmoeting.
De sobere dorpskerk van Zurich verwel…
Trek je wandelschoenen aan en ontdek de inspirerende rust en rijke geschiedenis van het Gouden Land. Deze route verbindt de unieke dorpen Zurich en Pingjum via de zeedijk en glooiende landschappen rondom de oude Marneslenk. Onderweg staan de kerken centraal, niet alleen als markante bakens in het landschap, maar ook als plekken van ontmoeting, bezinning en inspiratie.
De dorpen en kerken die tijdens deze route gepasserd worden zijn heel verschillend, wat hen verbindt is dezelfde rijke geschiedenis in het Gouden Land tussen zee en Marneslenk. Zowel in Zurich als in Pingjum vervullen de godshuizen een grote rol als inspirerende plek voor bezinning, inspiratie en ontmoeting.
De sobere dorpskerk van Zurich verwelkomt reizigers te voet of op de fiets. Dit serene gebouw met zijn beschermende hof biedt rust en beschutting tegen de wind, die hier vaak vrij spel heeft. Binnen zorgen de blauwe accenten in het interieur voor een kalme sfeer. Voor wie de stilte wil verlengen, is er zelfs mogelijkheid om te overnachten: de sleutelhouders bereiden graag een veldbed voor. Vanuit Zurich strekt zich het prachtige akker- en grasland uit, dat vroeger de levensader vormde van de regio.
In Pingjum is de Victoriuskerk een levendig ontmoetingscentrum, waar dorpsbewoners en bezoekers samenkomen. Hier proef je de ziel van het terpdorp, waarin geschiedenis en gemeenschap hand in hand gaan. Deze kerk is niet alleen een plek voor bezinning, maar ook een bron van inspiratie, waar regelmatig tentoonstellingen en activiteiten plaatsvinden.
De route voert je verder door het glooiende landschap van de ‘kleine bouwhoek’, met zijn rijke verleden van strijd tegen water en sociaal onrecht. De vijf dorpen in de regio – Arum, Kimswerd, Pingjum, Witmarsum en Zurich – delen een gemeenschappelijke geschiedenis die terug te zien is in het landschap. Dit is het land van de Friese Vrijheid, waar solidariteit en gemeenschapszin nog altijd levendig worden gekoesterd.
Deze wandelroute biedt meer dan natuurschoon; het is een uitnodiging om stil te staan bij de verhalen die het landschap en de dorpen vertellen. Vanuit Zurich aan Zee wandel je niet alleen door het verleden, maar ook naar een duurzame toekomst waar natuur en cultuur samenkomen.
Laat je inspireren door deze tocht vol rust, verbondenheid en authentieke Friese cultuur.
Rondjes om de kerken bevat 26 inspirerende en verrassende pelgrimsroutes in Noord-Fryslân. De weidsheid, de lichtval, wolken en het ruisen van de wind sluiten naadloos aan bij de sobere verstilling die de kerken bieden. Wijkplaatsen en vluchtheuvels in drukke tijden. Ontsnappingsroutes die rust bieden. Nieuwsgierig naar de andere routes? Je vindt ze hier
Meer verdiepende informatie over deze en de andere routes kun je vinden in de routegids; Rondjes om de kerken in Noord-Fryslân. Te verkrijgen via de boekhandel. De uitgave is tot stand gekomen door schrijver Fokko Bosker, een wandeljournalist, in nauwe samenwerking met stichting Tsjerkepaad die ijvert voor ruimere openstelling van de monumentale kerken in Fryslân.
De Dorpskerk van Zurich is een vrij zeldzame kerk, omdat er in Friesland weinig kerken in neorenaissance stijl gebouwd zijn. Deze jonge kerk werd pas gebouwd in 1864, op de plek waar daarvoor een andere kerk had gestaan.
Pingjumer Gulden Halsband ist ein Binnendeich, der das Dorf Pingjum gegen Überschwemmungen durch den Fluss Marne – ein Meeresarm des Wattenmeeres – schützen sollte.
Deze kerk is prachtig gelegen bij de monumentale huizen aan de Grote Buren en de diaconiehuizen rond het kerkhof. De kerk is omstreeks 1500 gebouwd van gemêleerd gele moppen, maar het onderste tufstenen...
Het doopsgezinde schuilkerkje van Pingjum, waarschijnlijk uit de 16e eeuw, is een karakteristiek gebouw. Allen het boogvormige venster boven de deur wijst erop dat achter deze gevel een 'kerkje' schuilgaat.
De voetgangersbrug over de snelweg heet de 'Halsbân'. In het land voor de boerderij Vinea State zie je een verhoging in het landschap. Dit is de locatie waar vroeger het klooster Vinea Domini heeft gestaan.
Hinter Ihnen, geschützt am Fuße des Seedeichs, liegt das Städtchen Zurich, während sich vor Ihnen das größte UNESCO-Weltnaturerbe der Niederlande präsentiert: das Wattenmeer. Zweimal täglich können Sie hier Ebbe und Flut beobachten.
Start rondwandeling Zurich
Na de verkenning van hof en Dorpskerk in neorenaissance stijl LA op de Schoolstraat en vervolgens LA op de Caspar de Roblesdijk. Zurich heeft het bijna honderd jaar zonder kerk moeten doen. De oude kerk is in 1772 gesloopt en pas in 1864 werd een begin gemaakt met nieuwbouw. De middeleeuwse toren was blijven staan om als baken langs de kust te dienen. De toren was in 1913 zo bouwvallig dat vervangen nodig was, de kern is middeleeuws.
Zurich waarschijnlijk afgeleid van Zuderinghe, wat zuidoever betekent, lag ten zuiden van de Marneslenk. Volg de wandelknooppuntenroute naar 27. beter leesbaar maken. Bij de T-splitsing LA over de Gooyumerweg onder de snelweg door en vervolgens LA op Ald Mar.
Het pad wendt zich al snel af van de snelweg en het gesuis van autoverkeer. Na een paar slingers en bochten overheerst het geruis van de wind en het ritme van de voetstappen op het asfalt. Bij 27 in het gehucht Strand RA naar 28 over de Waltingaleane en vervolgens bij 28 RA naar 63. Het veldpad haakt aan op het Pingjumer Gulden Halsband, de middeleeuwse ringdijk om Pingjum heen. Door de bedijking ontstond een van de eerste moederpolders van Fryslân. Na een boerderij komt het boerenpad uit op de Buitendijk, daar LA. Bij 45 nog een klein stukje rechtdoor en dan LA op de Waltingaleane. (Dit stuk verlaat de knooppuntenroute) Bij 29 en de kruising met de Molenlaan RA naar 38. Voor Pingjum over het schelpenpad om het dorp heen. Bij 38 LA over de Burenlaan naar 32.
Bij 32 LA over de Grote Buren naar de Victoriuskerk richting 93. Als de kerk open is, check daarvoor de website van de Victoriuskerk, is een blik binnen de moeite meer dan waard, anders staat er een bankje bij de kerk dat zich goed leent voor een lunch. In de kerk is een tijdtafel te zien waarop de geschiedenis van de streek valt terug te lezen. En er draait op gezette tijden een documentaire ‘Pionier’ geheten, die het verhaal van het dorp vertelt.
Verlaat het dorp over de Grote Buren langs de doopsgezinde vermaning en sla aan het eind van de weg RA op de Pibemalaan. Vervolgens op de volgende kruising LA over de Kleinhuisterweg (verlaat hier het wandelknooppuntennetwerk). Op de splitsing met de Nijenhuisweg links aanhouden op de Kleinhuisterweg en vervolgens RA de landweg tussen twee woningen door. De zandweg door het veld verbond Pingjum met het klooster Vinea Domini. De monniken vestigden zich op de zandkop in het getijdengebied in 1186, ze waren afkomstig van klooster Lidlum bij Oosterbierum. Heel gelukkig bleek de keuze voor de vestigingsplaats niet. In 1287 verdween het klooster bij een storm in de golven van de zee. Ook een nieuwe kloosterstichting op deze plek, wachtte eenzelfde dramatische lot. De Wijngaard des Heren week uiteindelijk in 1509 uit naar het veiliger geachte Bolsward. De boerderij Vineastate aan het eind van het pad markeert de plek waar ooit de kloosterlingen het gevecht met de zee aangingen. De natuur trok uiteindelijk aan het langste eind.
Op de Strandweg bij 83 RA over de voetbrug die over de snelweg heengaat naar de dijk. Over de zeewering LA terug naar Zurich lopen.