WIERINGERWERF
In 1937 werd gestart met de bouw van de Nederlandse Hervormde Kerk aan de Meeuwstraat. In Slootdorp en Middenmeer waren al hervormde kerken gebouwd. Alle drie de kerken zijn ontworpen door architect G. van Hoogevest. De interbellumkerk is bescheiden en re
Alle 7-Bilder anzeigen
In 1937 werd gestart met de bouw van de Nederlandse Hervormde Kerk aan de Meeuwstraat. In Slootdorp en Middenmeer waren al hervormde kerken gebouwd. Alle drie de kerken zijn ontworpen door architect G. van Hoogevest. In 1931 kreeg hij de opdracht om de kerk in Slootdorp te bouwen, in 1932 in Middenmeer en de laatste opdracht voor de bouw van de kerk in Wieringerwerf kwam in 1936.
Het kerkgebouw is een voorbeeld van een bescheiden interbellumkerk. Er zijn mooi details met de robuuste bakstenen gemaakt. In het stedenbouwkundige ontwerp van Wieringerwerf zijn bijzondere gebouwen op hoekpunten of een andere strategische plek gebouwd. De kerk is gebouwd op de hoek van de Meeuwstraat maar kijkt ook de Sternstraat in.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitse soldaten bij het terugtrekken de IJsselmeerdijk opgeblazen. De nog jonge polder stroomt vol water en er is grote schade aan gebouwen en gewassen. Ook de drie kerken in Wieringerwerf stonden voor een deel onderwater en raakte beschadigd. De Nederlands Hervormde Synode had een noodcommissie ingesteld. Van de Zwitserse regering kregen zij de beschikking over houten noodkerken. Ook Wieringerwerf krijgt een kerkje in bruikleen. Deze werd geplaatst naast de katholieke kerk aan de Professor Granpré Molièrestraat. Alle kerkgenootschappen maakte gebruik van het gebouw. Na de onderwaterzetting werd er hard gewerkt aan het herstel van de Hervormde Kerk en met de kerst in 1947 werd de gerestaureerde kerk weer in gebruik genomen. In april 1948 is de noodkerk nodig in Koedijk en wordt deze uit elkaar gehaald en verdwijnt de kerk weer uit Wieringerwerf.
Vanaf 1953 werkte aannemer L. Schotte aan een uitbereiding van het schip van de Hervormde Kerk.
In 2002 werd de Hervormde Kerk aan Meeuwstraat 44 gesloten. Het gebouw werd vanaf dat moment gehuurd door de Nederlandse Gereformeerde Kerk en het gebouw kreeg toen ook de naam ‘Het Kompas’. Tot begin 2019 was het gebouw in religieus gebruik. Vanwege de krimp van kerkgangers werd de kerk te koop aangeboden. Het orgel is in 2021 geplaatst op het koor van de Sint Bavokerk in Haarlem.
In 2022 zijn in het complex vijftien huurappartementen gerealiseerd maar prijkt de naam ‘Het Kompas’ nog altijd op het gebouw.
Bronnen Reliwiki.nl Tijdschrift ‘De Kroniek’ van het Historisch Genootschap Wieringermeer (editie 1 april 2017 – pagina 44) Kavelpaspoort Reliplan
Hier finden Sie Voormalige Hervormde Kerk Wieringerwerf (Het Kompas)
Het Kompasvanaf jouw locatie