Wijngaard Hof van 't Hogeland

Mensingeweer

''Je waant je gewoon in Frankrijk, in de Jura. Een glooiende helling op het zuiden, in het gelid de rijen wijndruiven. Deze wijngaard is biologischer dan biologisch. Ik gebruik helemaal niks, geen enkel bestrijdingsmiddel''.

In werkelijkheid staan we op de wierde Groot Maarslag, tussen Schouwerzijl en Mensingeweer. Elma Middel is de wijngaardenier, met strohoed en snoeischaar in een foedraal aan de riem op de buik. Wijngaard Hof van ’t Hogeland is in 2013 aangelegd. “Het is eigenlijk begonnen met de aardbevingsproblematiek”, zegt ze met enige ironie. “Het huis en schuur bleken onverkoopbaar en dan denk je: handen uit de mouwen, wat kan ik er nog meer mee.” Het werd dus met de handen in de klei.Op de helling staan ruim 2.200 wijnstokken op driekwart hectare. Goed voor ongeveer 3.000 flessen per jaar. Ongeveer tweederde van het ras Solaris en de rest is Johanniter. “De Solaris is behoorlijk resistent tegen meeldauw en groeit tot in Stockholm: dan moet het hier toch zeker lukken! Ik wil niet spuiten en tot dusverre is dat ook niet nodig geweest: er staat zo vlak bij de Waddenzee altijd wel een briesje en met goed loofwandbeheer kom je een eind, dat blijkt. Echt waar, je ruikt gewoon aan wijn dat er met zwavel behandeld is. De Johanniter druif is een maand later rijp dan de Solaris. We maken van beide droge witte wijnen, en de bedoeling was om ze te mengen om de Solaris wat extra pit te laten krijgen. Maar ze blijken elk zulke mooie kwaliteiten te hebben dat ze apart op de fles gaan.”

“Deze wijngaard is eigenlijk biologischer dan biologisch. Ik gebruik tot dusverre zelfs geen in de biologische teelt toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Het enige dat ik toevoeg is soms wat mest van de paarden. De loopeendjes houden de slakken in toom. Het gemaaide gras verrijkt de bodem. Zonder het SKAL keurmerk mag je het woord biologisch niet gebruiken: wij noemen de wijn ‘puur - fris - droog’", zegt de wijnbouwer. Het verwerken van de druiven doet ze niet zelf: “Dat is echt een vak apart. Dit laat ik doen door een professionele wijnmaker: Neerlands Wijnmakerij in Bentelo. De prachtige etiketten (met de loopeendjes) zijn ontworpen door Frank Verhulst uit Groningen. Een mooi product verdient een passende uitstraling.”

“Ik richt me op de betere restaurants in de regio en een enkele in Stad. Onze 2016 wordt zelfs geschonken bij Onder de Linden in Aduard! Onder andere het Kleine Oestertje in Oldehove, Andre Dokter in Briltil, het Kerkje Wetsinghe, het Scandinavisch Dorp aan het Paterswoldse Meer zijn enthousiaste afnemers: hun gasten blijken er echt op terug te komen. B&B Batenborg in Winsum biedt de wijn aan bij overnachtingen. Verkooppunten voor particulieren zijn de Gall&Gall in Winsum, Hein Post in Groningen, en ook de nieuwe Foodmarkt in de Euroborg gaat in 2019 onze Solaris verkopen. Er zijn al verschillende bedrijven die de wijn voor het kerstpakket hebben geselecteerd. Afgelopen november was de 2017 al helemaal uitverkocht, maar vanaf mei wordt de veelbelovende 2018 geleverd. De detailhandelprijs voor een fles ligt rond de 17 Euro. De wijngaard is op afspraak te bezoeken."

Praat met een wijnboer en je bent moreel en praktisch verplicht te proeven, te degusteren. Mensen, wat is die Solaris een zaligheid, alsof een engeltje op je tong piest. De wijn legt als het ware een olie-achtig laagje op je tong, De fruitigheid van appels en peren is markant aanwezig. Met walnoten nasmaak. Had ik maar een stukje kaas uit de Franche-Comté bij de hand gehad...

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Wijngaard Hof van 't Hogeland

Groot Maarslag 12
9961TB Mensingeweer
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.