Pieterburen



Stap op de fiets en verken het landschap in gemeente Het Hogeland. Het gebied biedt een variatie aan schoonheid en wijsheid. Naast de prachtige natuur en landschappen heeft deze regio veel te bieden op het gebied van cultuur, zoals eeuwenoude Wierdendorpjes, bijzondere gebouwen en botanische tuinen.

Met de fiets waan je jezelf door uitgestrekte landschappen, smalle landweggetjes en dorpen. Het is de ideale manier om te genieten van natuur en cultuur in een gebied welke rijk is aan geschiedenis. Ondertussen geniet je van vergezichten over de Waddenzee, kwelders en het land rond de oude zeearm van rivier De Hunze.

Dit ga je zien

Startpunt: 9968 AE Pieterburen
1

Zeehondencentrum Pieterburen

Het Zeehondencentrum Pieterburen is het ziekenhuis voor zeehonden. Kom langs en maak kennis met ons werk en de zeehonden!

Zeehondencentrum Pieterburen
2

Botanische tuin Domies Toen

Een unieke botanische tuin naast de Petruskerk in Pieterburen.

Botanische tuin Domies Toen
3

Kerk Hornhuizen

Voor de huidige kerk van Hornhuizen werd gebouwd, stond op deze plek een andere kerk. Deze is bij een brand in 1247 verloren gegaan. De kerk werd herbouwd. Later is de toren voorzien van een nieuwe kap en een vrolijk gekleurde spits.

Kerk Hornhuizen
4

Cloostertuin Kloosterburen

In het hart van Kloosterburen ligt, op het voormalige terrein van het Norbertijner klooster SintJan, de Cloostertuin. In deze tuin van circa 1ha worden verleden, heden en toekomst bijeengebracht.

Cloostertuin Kloosterburen
5

Haven Molenrij

De haven van Molenrij vormt het eindpunt van het Molenrijgstermaar. Dit is een 2,5 kilometer lang kanaal in provincie Groningen. Molenrij is ontstaan door enkele molens die aan het einde van het maar stonden.

Haven Molenrij
6

Kerk Eenrum

Deze romanogotische kerk werd gebouwd rond 1200 en was gewijd aan Laurentius, een martelaar uit de derde eeuw. De kerk is onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van Eenrum.

Kerk Eenrum
7

Molen de Lelie

Korenmolen de Lelie is een blikvanger in  het landschap van Eenrum. Niet in de laatste plaats vanwege de hoogte van bijna 35 meter. Alleen de historische kerktoren van Eenrum is hoger.

Molen de Lelie
8

Abrahams Mosterdmakerij & Restaurant

Bij een bezoek aan 't Hogeland mag een tussenstop bij Abrahams Mosterdmakerij & Restaurant niet ontbreken! Aan het gezellige Molenplein in Eenrum vindt u één van de weinige locaties in Nederland waar nog op ambachtelijke wijze mosterd gemaakt wordt.

Abrahams Mosterdmakerij & Restaurant
9

Arboretum Notoarestoen

Notaris Smit uit Eenrum had een droom. In 1968 plantte hij zijn eerste boom op een kaal weiland van twee hectare, het begin van een bijzondere bomencollectie. Hij kreeg al snel hulp van dertig vrijwilligers uit het dorp.

Arboretum Notoarestoen
10

Molen Welvaart

Molenmaker Helenius ten Have bouwde in 1855 molen ‘de Hollandse Welvaart’ in Mensingeweer.

Molen Welvaart
11

Wijngaard Hof van 't Hogeland

''Je waant je gewoon in Frankrijk, in de Jura. Een glooiende helling op het zuiden, in het gelid de rijen wijndruiven. Deze wijngaard is biologischer dan biologisch. Ik gebruik helemaal niks, geen enkel bestrijdingsmiddel''.

Wijngaard Hof van 't Hogeland
12

Historische Begraafplaats

Ooit was Klein Maarslag een volwaardig wierdedorp(je). Inmiddels rest er niet meer dan een huis, een boerderij en deze historische begraafplaats.

Historische Begraafplaats
13

Hervormde Kerk Baflo

Hervormde Kerk Baflo
14

Kerk Den Andel

Dit is een oorspronkelijk romanogotische kerk uit de dertiende eeuw. Bij een restauratie van de kerk in de jaren negentig van de twintigste eeuw werden middeleeuwse gewelfschilderingen ontdekt.

Kerk Den Andel
Eindpunt: Pieterburen

Beschrijving

Startpunt: 9968 AE Pieterburen

Startpunt van de route is Pieterburen - knooppunt 33

Pieterburen is een gevarieerd dorp om vooraf de fietstocht te bezoeken, er is van alles te beleven. Pieterburen is vooral bekend als startplaats voor wadlopers en Pieterpad wandelaars. Daarnaast staat het dorp ook bekend door de zeehondencrèche. Al sinds 1971 vangt de zeehondencrèche van Lenie ’t Hart zieke zeehonden op. In het bezoekerscentrum is de verzorging van de zeehonden dichtbij te zien. Voor liefhebbers van bijzondere planten is er genoeg te zien bij botanische tuin Domies Toen. Deze tuin is voor de 17de eeuw aangelegd bij een boerderijpastorie. Ondanks dat de tuin niet heel groot is, groeien er maar liefst 950 verschillende planten, waarvan de helft wilde soorten. Kom na de fietstocht tot rust in één van de horecagelegenheden zoals, restaurantschip ’t Appeltje, restaurant Waddengenot of Grand Café de Buren van Pieter.

Knooppunt 32 & 39

Via landelijke weggetjes langs diverse oude boerderijen fiets je naar de dijk. Dit deel van de Waddendijk heef officieel de Ommelanderzeedijk en is genoemd naar de Ommelanden, het gebied dat hij beschermt. Achter de zeedijk liggen landinwaarts nog vele slaperdijken: omstreeks 1250 werden de eerste dijken in dit gebied ontworpen. Vanaf de weg zijn er diverse mogelijkheden om tot op de dijk te fietsen waarbij je een prachtig uitzicht hebt over het Wad. Iets wat je niet direct zult zien, maar onder en vlak boven de waterspiegel zijn ruim 10.000 diersoorten en 250 plantsoorten te zien!

Knooppunten 37 & 22 & 35

Voordat je de route vervolgt naar Hornhuizen,  vind je aan de linkerkant, afwijkend van de route, het kleine dorpje Broek. De Zorgboerderij in het kleine dorpje Broek is leuk voor een fietspauze. Dit agrarische bedrijf is hier sinds 2006 gevestigd en heeft verschillende soorten dieren. Op deze boerderij wonen en werken mensen met een beperking. Zij helpen bij het voeren van de dieren en het maken van geitenkaas in de kaasmakerij. Naast de zorgboerderij bevindt zich ook een winkel in de boerderij. Hier vindt je diverse Waddengoudproducten en streekproducten.

Knooppunten 22 & 19

De route vervolgt zich naar Hornhuizen. Onderweg kom je door het kleine dorp, Kleine Huisjes. En inderdaad, dit dorpje bestaat echt uit kleine huisjes. In Hornhuizen vind je de kerk van Hornhuizen, welke een bijzondere toren heeft. De toren was vroeger een vuurtoren en diende als baken voor schippers. Het is een ideaal uitkijkpunt met een prachtig uitzicht over het Wad en in de verte zelfs Schiermonnikoog.

Knooppunten 18 & 36

Door naar Kloosterburen. Dit is van oudsher een katholiek dorp, maar daarnaast ook het enige dorp (los van Ter Apel) dat in het noorden jaarlijks carnaval viert. In het dorp vind je de neogotische kerk welke dateert uit 1869. Achter de kerk bevindt zich een prachtige Kloostertuin, waar ongeveer 300 verschillende bol- en knolgewassen groeien.

Na Kloosterburen fiets je door naar het dorpje Molenrij. Dit dorp is ontstaan uit een rij huizen rond enkele molens aan het einde van de Molenrijgstermaar. Geen van de molens staan er nu nog. Middenin het dorp bevindt zich nog wel een klein haventje, waarbij je heerlijk tot rust kan komen en leert over de geschiedenis van Molenrij. Dineren en overnachten kan bij ’t Korensant. Dit gerenommeerde restaurant heeft de Michelinbekroning Bib Gourmand, wat staat voor ‘voordelig en goed’. De keuken gebruikt voornamelijk producten uit de regio en eigen moestuin. Duurzaam en lekker!

Knooppunten 99 & 28

Zodra je de route van de doorgaande weg verlaat, fiets je dwars door de Broekstermaar, een deel van het Hunzegebied. Een ‘maar’ is de Groninger naam voor een kronkelend waterloopje. De voormalig rivier de Hunze begon tussen Gasselte en Drouwenerveen in Drenthe en mondde oorspronkelijk uit in de zee bij Pieterburen. Tussen de weilanden ervaar je de uitgestrektheid van dit gebied en ben je even helemaal weg van de bewoonde wereld.

Knooppunt 27

Tussen de weilanden ligt het grotere dorp Eenrum. Dit Wierdendorp is meer dan de moeite waard om wat langer doorheen te dwalen. Het is een gevarieerd dorp waar veel te beleven valt. Bekijk de romanogotische kerk, Galerie het Raadhuis of molen de Lelie. Naast de molen vind je Abrahams Mosterdmakerij, een mosterdmuseum met daarbij een gezellig restaurant voor een hapje of drankje. Als je ooit al eens in het kleinste hotel ter wereld hebt willen slapen, kun je terecht in Grand Hotel de Kromme Raake. Op weg naar het volgende dorp kom je langs arboretum notoarestoen, een botanische tuin met exotische planten. Een prachtige tuin om even doorheen te wandelen voordat je verder fietst.

Knooppunten 26 & 25

Na Eenrum volgt Mensingeweer, een dorpje met bescheiden omvang. Ondanks de grootte van het dorp, zijn er drie bruggen te vinden: de Westerbrug, de Leitil en het Hoogholte. Die laatste is een smal, hoog, houten bruggetje die je van het dorpshuis naar molen Hollands Welvaart brengt. In deze authentieke koren en pelmolen uit 1855 is een koffie- en theeschenkerij ‘in de Malle Molen’ gevestigd. Even opfrissen met een drankje kan ook in Laif & Nuver (Lief & Mooi), dat zowel een koffie- en theehuis als winkel met snuisterijen voor huis en tuin is.

Knooppunten 40 & 41 & 42 & 25

Via gemaal Abelstok, Warfhuizen en Schouwerzijl, genoemd naar zijn spilsluis en de nabij gelegen wierde Schouwen, kom je bij groot en klein Maarslag. Het kleine dorp Groot Maarslag is gebouwd op een wierde, een opgeworpen woonheuvel die beschermt tegen het hoge water. De wierde van Groot Maarslag ligt op een oeverwal van de Hunze en is aan het begin van onze jaartelling ontstaan uit kwelderzoden, mest en afval. Middenin groot Maarslag vind je Wijngaard hof van ’t Hogeland, leuk voor een tussenstop. Even verderop op de route vind je Klein Maarslag waarbij je een kort uitstapje kan maken naar een klein, historisch kerkhofje.

Knooppunt 26 & 97 & 29 & 30 & 44

Hierna vervolgt de route naar wierdendorp Baflo. De bekende humanist Rudolf Agricola werd hier geboren, waar een standbeeld van terug te zien is in het dorp. Zijn wapen stond model voor het wapen van Baflo. Op de wierde van het dorp staat en romaanse kerk uit de 12e eeuw. De vrijstaande toren werd een eeuw later gebouwd.

Knooppunt 43

Op weg naar Den Andel fiets je langs ‘De Bloemenboerderij’. Van juli tot oktober is het mogelijk om hier heerlijk rond te dwalen in het maisdoolhof. Den Andel is een dijkdorp dat voornamelijk uit lintbebouwing bestaat. Het kent vele bedrijfjes, waarvan een groot deel bestaat uit kunstzinnige en botanische eenmanszaakjes. In de 13e eeuw werd de romanogotische kerk van Den Andel gebouwd waarnaast een eeuw later een losstaande toren werd geplaatst. Het zijn de enige gebouwen in Den Andel die de kerstvloed van 1717 hebben doorstaan. Op de weg terug naar Pieterburen gaat de route langs Westernieland, welke zijn naam dankt aan de woorden ‘westelijk gelegen nieuw land’.

Knooppunt 31 & 32 & 33

Terug bij Pieterburen

Eindpunt: Pieterburen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.