Jorwert
De Redbadtsjerke in Jorwert is sinds 1994 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De vrijwilligers van deze commissie heeft de Redbadtsjerke in beheer en verhuur die aan o.a. muziekgezelschappen, particulieren.De kerk dient tevens als trouwlocatie
Bekijk alle 4 foto's
In het midden van het dorp Jorwert staat de romaanse Radboudkerk of Redbadtsjerke zoals we in het Fries zeggen. De stenen kerk dateert uit de elfde eeuw, waarschijnlijk heeft er daarvoor nog een houten kerk gestaan.
De kerk beschikt over een prachtige zadeldaktoren met daarin 2 oude kerkklokken en binnen in de ruime kerk tref je een sober interieur dat goed past bij de Redbadsjerke.
De toenmalige Rooms-Katholieke parochie heeft Sint Radboud (Bisschop van Utrecht 899 – 917) als beschermheilige gekozen. Bisschop Radboud stamde van moederszijde af van de beroemde Friese koning Redbad. De kerk van Jorwert is trouwens de enige kerk in Friesland die aan deze helige is toegewijd.
De kerk wordt beheerd door een Plaatselijke Commissie en is in eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken.
De Redbadtjerke is een beschermd rijksmonument, dat nog gebruikt wordt voor protestantse kerkdiensten, trouw- en rouwplechtigheden. Ook wordt kerk zo veel mogelijk opengesteld voor culturele aangelegenheden, toeristen die het gebouw willen bekijken en pelgrims kunnen hier willen logeren.
REFUGIO
Bijzonder is dat er in dit kerkje op eenvoudige wijze kan worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk is aan het Odulphuspad én aan het Jabikspaad gelegen. Mensen die één van deze pelgrimspaden bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van het Odulphuspad of het Jabikspaad (of één van de andere Friese pelgrimsroutes)
- donateur bent van de Stichting Alde Fryske Tsjerken
Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid!
Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier