Terpbewoners dreven er handel overzee ver voor onze jaartelling. Veeteelt en koeienfokkerij werd de specialiteit van Friese boeren in de Greidhoeke. Natuurbeheer bewaart er de vogelrijkdom van het oudste boerenland in de waddenregio. Deze wandelroute is 9,3 kilometer lang en begint in het centrum van Hilaard aan de Hoptilsterdyk. Het is een Boerenwandelpad en grotendeels offroad. Er mogen daarom geen honden mee.
Boerderijwinkel Tsiis & sa is gelegen in het kleine dorpje Hilaard, vlabij Leeuwarden.
De monumentale boerderij Westerhûs is omgebouwd tot modern klooster. Bij Nijkleaster kun je in een vast ritme van bidden, werken en verstillen deelnemen aan weekend- of weekretraites. Een plek van stilte en ontmoeting, waar nieuwe wegen worden verkend voor geloof en spiritualiteit op het Friese land
De kapel en het erf van Klooster Westerhûs zijn vrij toegankelijk. De buitenkapel is gebouwd met Friese kloostermoppen. Het kleurrijke erf van Nijkleaster bevat een boomgaard, kruidentuin en groentetuin, waar bezoekers in rust kunnen rondwandelen.
Buurtschap Fûns ligt ten zuidwesten van de stad Leeuwarden tussen Hijlaard en Jorwerd. De buurtschap is ontstaan op een terp even ten noorden van Jorwerd. Het bestaat uit een huis en vier boerderijen.
De Redbadtsjerke in Jorwert is sinds 1994 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De vrijwilligers van deze commissie heeft de Redbadtsjerke in beheer en verhuur die aan o.a. muziekgezelschappen, particulieren.De kerk dient tevens als trouwlocatie
Even bijpraten in een gemoedelijke sfeer. Dat is het café van Jorwert. Een ontmoetingsplek voor iedereen die even op verhaal wil komen.
Jorwert is een oud terpdorp wat ligt in de driehoek Leeuwarden, Sneek en Franeker. Hoogtepunt is het jaarlijks terugkerende openluchttheater in de notaristuin. Kom je voor rust? Bezoek dan zeker ook Nijkleaster wat staat voor stilte, bezinning en verbinding.
De Lionserpolder ligt tussen de Friese terpdorpen Jorwert (Jowerd) en Leons (Lions). Een typisch open Fries weidelandschap. De polder is voor een deel in beheer bij Natuurmonumenten en op het andere deel vindt particulier natuurbeheer plaats door boeren.
Plas-dras is grasland met een waterstand gelijk aan het maaiveld. In natte periodes vormt het water, in droge periodes grasland. In de Lionserpolder zie je in het najaar kemphanen, goudplevieren en ganzen. De open polder met oude kreken en terpen is ideaal voor weidevogels.
Het Japikspaad is een 150 km lange wandel- en pelgrimsroute van Friesland naar Overijssel, beginnend in Sint Jacobiparochie en eindigend in Hasselt. De route voert langs historische dorpen, kerken en natuurschoon en nodigt uit tot bezinning. Dit pad maakt deel uit van de pelgrimsroute naar Santiago.
Na Lions begint een toeristische wandel- en fietsroute over het voormalig jaagpad langs de Bolswarder trekvaart, richting het gehucht Hoptille. Ga je de andere kant op dan kun je met de fiets naar het dorp Baard en uiteindelijk naar de stad Bolsward.
Groot hoefblad komt direct na de winter te voorschijn en bloeit volop in maart en april. Er is dan nog weinig voedsel te vinden, dus ontzettend belangrijk onkruid voor hongerige insecten. Je vindt dit onkruid vooral in de buurt van water.
Hoptille is een buurtschap tussen Dronrijp en Hijlaard, bij een brug over de Bolswardertrekvaart. Bij de brug staat een voormalig tolhuis uit 1652 (rijksmonument), ooit gebruikt als bakkerij. Een bord wijst naar Lokaal Op Hatsum, een restaurant dat werkt met lokale producten, verderop bij Dronrijp.
Genieten in de sfeer van “Boeren-chique” uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
BijenFlinterLint zaaide sinds 2016 meer dan 60 km bermen in met bloemrijke mengsels om biodiversiteit te stimuleren rond Leeuwarden. Ook worden boerenerven met fruitbomen en bloemen ecologisch verbonden. Scholen en vrijwilligers dragen bij door bermen en tuinen in te zaaien voor bijen en vlinders.
Hilaarder Mieden is een natuurgebied bij Hilaard, bekend om zijn natte graslanden en rijk vogelleven. Het biedt een thuis aan weidevogels zoals grutto's, kieviten en watersnippen. Met zijn open landschap en unieke biodiversiteit is het een paradijs voor vogelliefhebbers.
Hilaard is oorspronkelijk ontstaan op een terp en had lange tijd een open structuur. Echter, in de 19e en 20e eeuw heeft het dorp verdicht.