Graan

Den Andel

Op weg naar de Oosterweg zie je aan je linkerkant een veld met nog jong groen graan. Dit kan elk jaar wisselen. De boer kan hier volgend seizoen weer een ander gewas verbouwen, maar graan zie je hier altijd veel in het landschap.

Neem alvast een kijkje

Op weg naar de Oosterweg zie je aan je linkerkant een veld met nog jong groen graan. Dit kan elk jaar wisselen. De boer kan hier volgend seizoen weer een ander gewas verbouwen, maar graan zie je hier altijd veel in het landschap, tot ver terug in het verleden. Vanaf einde 18e eeuw werd graan als landbouwgewas namelijk steeds belangrijker. Dit kwam onder meer door stijging van de graanprijzen.

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de Groninger Frederik André Möller Breakfast Instant Tarwe, afgekort tot het bij iedereen bekende Brinta. Het betrof een procedé waarbij tarwekorrels werden gekookt, geperst en gemalen. Als resultaat ontstonden tarwevlokken die enkel met melk opgewarmd hoefden te worden om pap te maken. Dit was erg modern in die tijd en Brinta werd razend populair als Nederlands product.

Brinta was van oorsprong dus eigenlijk een Gronings  streekproduct. De tarwe was afkomstig van boeren van het Hogeland en Brinta werd gemaakt in de fabriek van W.A. Scholten in Foxhol. In de loop van de 20e eeuw veranderde dit en werd graan van elders gehaald.

Verder op de route komen we een object tegen dat eeuwen geleden in een kwaad daglicht heeft gestaan, maar in de jaren 80 juist hét symbool was voor Brinta.

(deze locatie hoort bij de wandelroute Foodwalk Tussen Den Andel en Warffum)

Afstand tot jouw locatie

Hier vind je Graan

Den Andel
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.