Kerk Hegebeintum, Hegebeintum
Baken Het Ziltepad is een serie kunstwerken van de gerenommeerde beeldend kunstenaar Peter Vink. In vier kerken aan Het Ziltepad zorgt hij vier keer voor een transformatie door licht: hij maakt een steeds andere toepassing die de kerk letterlijk in nieuw...
Baken Het Ziltepad is een serie kunstwerken van de gerenommeerde beeldend kunstenaar Peter Vink, vooral bekend van zijn lichtkunstwerken. In vier kerken aan Het Ziltepad zorgt hij vier keer voor een transformatie door licht: hij maakt een steeds andere toepassing die de kerk letterlijk in nieuw licht zet. Druk zelf op de rode knop om het werk te starten en laat je verrassen.
Langs de Waddenkust loopt sinds 2023 Het Ziltepad: een wandel- en fietsroute langs de ruige noordelijke kustrand van het land, in Friesland en Groningen. De route voert door prachtige landschappen, langs pleisterplaatsen en naar historische kerkjes die tot wel acht eeuwen oud zijn. Het Ziltepad wordt de komende jaren steeds verder uitgebreid.
Baken Het ZIltepad vind je in o.a. 2 Friese kerken, namelijk in Holwert en in Hegebeintum.
Holwert/Holwerd (FRL)
Dagelijks 9.00-17.00 uur | gratis entree
De Sint Willibrorduskerk is gebouwd in de jaren 1776-1778, op dezelfde plaats als zijn tufstenen voorganger. Het nieuwe gebouw moest aansluiten bij de 13e-eeuwse toren en zo ontstond de opvallende L-vorm in de plattegrond. Deze L-vorm is het uitgangspunt van het kunstwerk. (Over letters gesproken: in het Fries wordt Holwerd met een t gespeld, in het Nederlands met een 'd').
Het lichtwerk van Peter Vink tilt het grondplan van de kerk, waarvan de typeringen uiteenlopen van ‘bijzonder’ tot ‘merkwaardig’, de lucht in. De balken in het tongewelf bepalen de vorm en het ritme van de lichtlijnen. De markante diagonale steunbalk wordt geaccentueerd door een leegte in het lichtplan.
Hegebeintum (FRL)
Ma t/m za 10.00-17.00, zo 13.00-17.00 uur | entree €4,50 incl. rondleiding
Het interieur van dit Romaanse kerkje dat teruggaat tot de 12e eeuw is overdadig te noemen: kijk omhoog naar het prachtige houten tongewelf uit ca.1550, de versierde balken en vooral de zestien rijkelijk bewerkte rouwborden van de bewoners van Harsta State. De terp (8,8 meter boven NAP) is rond 1900 grotendeels afgegraven rond de kerk, waardoor die nog indrukwekkender boven de omgeving uitrijst.
Peter Vink zocht temidden van deze pracht en praal naar een rustpunt en vond dat op de vloer. Een vloer van licht spiegelt als het ware het tongewelf en lijkt optisch de diepte in te gaan; de illusie van een afgrond, als markering van de hoogste terp van Friesland.
Hier vind je
Baken Het Ziltepad met kunstenaar Peter Vink
Kerk Hegebeintum
vanaf jouw locatie