Makkum
Bij het monument aan de kade in Makkum wordt de herinnering aan Tijmen en Aart van den Berg in ere gehouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de twee broers een palingrokerij, die tevens diende als dekmantel voor hun verzetsdaden.
Bij het monument aan de kade in Makkum wordt de herinnering aan Tijmen en Aart van den Berg in ere gehouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de twee broers een palingrokerij, die tevens diende als dekmantel voor hun verzetsdaden. Regelmatig kochten de broers arrestanten vrij, ze betaalden de Duitsers dan met gerookte paling, drank en geld. De beide broers overleefden de oorlog.
De fabriek en palingrokerij van Aart en Tijmen van den Berg in Makkum was onlosmakelijk verbonden met het verzet. Tijmen sprak Duits en dat benutte hij regelmatig in het dorp. Als de Duitsers iemand hadden gearresteerd dan ging hij naar de Duitse officier met een fles jenever of vis, om de arrestant vrij te krijgen. Onderduikers vonden ook een plek bij het bedrijf en bij wapendroppings kon het verzet ook terecht bij de Van den Bergs, die verderop aan het Vallaat ook een conservenfabriek hadden. De munitie werd bij het bedrijf ingeblikt en de wapens werden verstopt in viskisten, klaar voor verdere verspreiding.
Op zaterdag morgen 7 april 1945 werd er door de Sicherheitsdienst een razzia uitgevoerd in Makkum. Ook in de plaatselijke conservenfabriek van Van den Berg werd een inval gedaan. In de fabriek en in het dorp werden verscheidene arrestaties verricht, terwijl in de fabriek ook wapens werden gevonden. Meerdere mannen werden opgepakt, zes van hen werden nog diezelfde dag na zware martelingen geëxecuteerd. Op 18 april werd Makkum als laatste dorp van het Friese vasteland bevrijd.
Deze locatie is onder andere onderdeel van de fietsroute ‘Meidagen 1940’ en ‘Stelling Kornwerderzand’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden.