Leeuwarden
Een verborgen juweel midden in de binnenstad van Leeuwarden. Gebouwd in 1904 in jugendstil, propvol spreuken, uitbundig gedecoreerd en bol van symboliek. In 2021 zorgvuldig voorzien van hoogwaardige eigentijdse toevoegingen. Open voor publiek!
Bekijk alle 9 foto's
In november 2022 bekroond met de NRP Gulden Feniks Wildcard!
Een verborgen juweel midden in de binnenstad van Leeuwarden.
Gebouwd in 1904 in jugendstil, propvol spreuken, uitbundig gedecoreerd en bol van symboliek. In 2021 zorgvuldig voorzien van hoogwaardige eigentijdse toevoegingen. Open voor publiek!
Recentelijk is het rijksmonument van architecten Alexander Kropholler (1881-1973) en Jan Frederik Staal (1879-1940) grondig verbouwd en uitgebreid met een nieuwe aanbouw. Aaneengeschakelde gekantelde driehoeken verbinden de begane grond van het monument via de dakkapel met de zolder. Een ontwerp van Borren Staalenhoef Architecten. Aan de buitenzijde heeft het dak een schitterende huid gekregen van keramische elementen, ontwikkeld in samenwerking met Koninklijke Tichelaar Makkum. Brons geglazuurde ābakjesā in vijf varianten geven het monument een futuristische twist, met een knipoog naar de uitbundigheid van Kropholler en Staal.
Het gebouw is getransformeerd tot minipodium en presentatieplek voor beeldend kunstenaars, ontwerpers en schrijvers. Rondom Het Platform, het nieuwe gedeelte in het centrum van het gebouw wordt werk getoond van kunstenaars die een dialoog aangaan met het gebouw.
Eens werden in De Utrecht zekerheden verkocht, nu worden er onzekerheden omarmd. Enkele malen per jaar wordt een kunstenaar uitgenodigd de ruimte naar eigen inzicht in te richten en nieuw werk te presenteren dat is ontstaan in dialoog met het eigengereide gebouw. Regelmatig presenteert De U bij deze specials een luxe vormgegeven boek en een gefilmde documentaire over de kunstenaar.Ā
Geinteresseerden in de opmerkelijke historie en het uitbundige interieur van het rijksmonument en bezoekers van de tentoonstelling hedendaagse kunst zijn op vrijdag en zaterdag welkom!
Check wel eerst de website, openingsdata en tijden kunnen afwijken bij wisseling van tentoonstelling.Ā
Op de site www.deutrecht.frl boek je voorafgaand aan je bezoek een tijdslot.
Op de website vind je ook de kunstenaarsspecials en het boek Toevoegingen, over de geschiedenis van De U en de ingrepen die er zijn gedaan door ontwerpers van nu.Ā