Hippolytuskerk

HIPPOLYTUSHOEF

De Hippolytuskerk is een protestantse kerk. Al sinds de 12e eeuw stond op deze plek een kerk. Naast de kerkdienst is er ook ruimte voor tentoonstellingen en concerten.

Neem alvast een kijkje

Bekijk alle 4 foto's

Kerk en toren zijn in de 12e eeuw in Romaanse stijl opgetrokken uit tufsteen, nu nog te zien in de basis van de toren en het koor. In de 13e en 14e eeuw werd de kerk vergroot in de toen gangbare Gotische stijl en de toren werd verhoogd waarbij de gemetselde spits werd gemaakt. De dakconstructie met een gemetselde torenspits is uniek en is slechts bij een 20-tal andere kerktorens in Noord-Nederland te vinden.

Bij een zeer zware storm in 1674 stortte het middenschip van de kerk in en werd de toren gehalveerd. De restauratie kwam in 1676 tot stand dank zij de (verplichte!) hulp door de steden van het Noorderkwartier, genoemd in het gebrandschilderde raam van glazenier Claes van der Meulen in de noordgevel. De eiken preekstoel, het doophek en de kopen kroonluchters zijn eveneens uit deze tijd.

De luidklok in de toren is, volgens het opschrift op de klok zelf, in 1440 gegoten door de Utrechtse klokkenmaker Butendiic. Het orgel werd in 1870 gebouwd door de Amsterdamse orgelmaker Hermanus Knipscheer. In 2022 werd het volledig gerestaureerd waarbij de vrijwel authentieke staat behouden bleef.

Op 13 augustus 1893, nota bene op de naamdag van de heilige Hippolytus, stortte het koor in. Herstel vond plaats in 1897. Tevens werd een extra vergaderruimte gecreëerd op de 1e etage waartoe achterwand en balkon (inclusief orgel) naar voren werden verplaatst. Bovendien werd de kerk vanaf dat moment voorzien van toen hypermoderne gasverlichting.

In 1975 en 1999 werd de kerk opnieuw gerestaureerd. Bij die laatste gelegenheid kreeg de Wieringer kunstenaar Piet Lont de opdracht voor een nieuw glas-in-loodraam in de zuidgevel van de kerk.

De laatste verbouwing dateert van 2015. Bij die gelegenheid werd de achterwand van de kerkzaal nog iets verder verplaatst waardoor er ruimte kwam voor de keuken, de toiletgroep en een lift.

Kerk, toren en orgel zijn in het monumentenregister ingeschreven als rijksmonumenten.

De Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk organiseert culturele activiteiten met meerdere concerten en exposities. In de zomermaanden is de kerk geopend voor bezoek. De Protestantse gemeente Wieringen viert als vanouds de erediensten op zondagmorgen.

Bronnen: Tekst aangeleverd door Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk

Afstand tot jouw locatie

Hier vind je Hippolytuskerk

Kerkplein 17
1777 CD HIPPOLYTUSHOEF
Plan je route

vanaf jouw locatie

Reserveer


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.