WIERINGERWAARD
Het Witte Kerkje is gebouwd in 1865 op de fundamenten van een houten kerk uit 1636. De 17de-eeuwse zerken in de kerkvloer zijn afkomstig uit de voorganger van deze kerk.
Bekijk alle 6 foto's
De Wieringerwaard is ingepolderd in 1610. Dit Witte Kerkje staat sinds 1865 op de plaats van het oude, zeer bescheiden kerkje met houten opbouw uit 1636, met kerkhof en schooltje gebouwd in opdracht van het Polderbestuur. Uit het kerkje zijn prachtige grafstenen bewaard, de oudste dateert uit 1639. De grote klok is uit 1693.
In de tweede helft van de 19e eeuw was het kerkje zo vervallen dat het gedeeltelijk is afgebroken. Op de fundamenten is de huidige kerk gebouwd. Dichter en dominee Nicolaas Beets heeft in het toen nieuwe kerkje de kinderen van zijn dochter Jacqueline en schoonzoon Pieter van Foreest (burgemeester en secretaris) gedoopt.
Tussen 1912 en 1934 heeft de tramlijn van Schagen naar Ewijcksluis voor aansluiting op de postboot naar Wieringen vlak voor de kerk langs gelopen.
Door teruglopend kerkbezoek in de 80’er jaren dreigde de kerk gesloopt te worden wegens samenvoeging van de Nederlands Hervormde gemeente met die van Anna Paulowna. Dankzij grote inzet van toenmalig burgemeester Dijkstra en dorpsgenoten is voor de restauratie een Stichting opgericht, waaraan het behoud van het gebouw is overgedragen. Bij de verbouwing zijn centrale verwarming, aula, keuken en toiletten aangebracht om te kunnen dienen als sociaal en cultureel platform. De Stichting ‘Vrienden rondom het Witte Kerkje in Wieringerwaard’ zorgt voor het gebouw en de nog immer af te lossen leningen uit de restauratieperiode.
Sinds 1989 houdt de Hervormde Gemeente Wieringerwaard er op zondag haar diensten. De kerk heeft is een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling. Een stijlvolle en sfeervolle ruimte voor rouw- en trouwdiensten, muziek, zang, herdenkingen, lezingen etc.
Waardering Het kerkgebouw uit 1865 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwde zaalkerk op het Noord-Hollandse platteland, opgetrokken in een sobere eclectische bouwtrant. De kerk heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging op een terp in het dorp Wieringerwaard.
De kerk heeft de status van rijksmonument. Bronnen Monumentenregister via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl Witte Kerkje Wieringerwaard via www.wittekerkjewieringerwaard.nl
Hier vind je Witte kerkje Wieringerwaard
Noord Zijperweg 29vanaf jouw locatie