DEN OEVER
Het peilschaalhuisje de haven van Den Oever werd gebruikt om de waterstand vast te leggen. Er zijn twee van deze huisjes op Wieringen.
Dit peilschaalhuisje is één van de twee peilschaalhuisjes op Wieringen. De andere staat aan de Quarantaineweg op Westerland. Beide peilschaalhuisjes dateren uit 1919. Ze zijn gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat en werden gebruikt om de waterstand vast te leggen. Langs de kust stonden er nog meer.
De peilschaalhuisjes op het voormalige eiland Wieringen zijn vóór de aanleg van de Korte Afsluitdijk richting Van Ewijcksluis en de grote Afsluitdijk richting Friesland gebouwd. Daardoor werd inzichtelijk wat de invloed van de komst van die dijken was op de waterstanden.
Na de Tweede Wereldoorlog nam de computer het meetwerk over en werden de huisjes overbodig. Dit peilschaalhuisje is in eigendom van de Gemeente Hollands Kroon. In 2022 is het volledig gerestaureerd.
Waardering Het peilschaalhuisje is van cultuur- en architectuurhistorische waarde. Het is goed bewaard voorbeeld van de peilschaalhuisjes uit het eerste kwart van de 20ste eeuw die zijn gebouwd door het Rijk. Het is een element uit de geschiedenis van de waterbeheersing in Nederland.
Bronnen - Historische Vereniging Wieringen: www.historischwieringen.nl - Monumentenregister Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl - Wikipedia: www.wikipedia.nl
Hier vind je Peilschaalhuisje Den Oever
Havenkade 3vanaf jouw locatie