Onze donkerteprojecten

Nacht van het Wad

Fase 1 

In fase 1 heeft de Nacht van het Wad vier keer per jaar plaatsgevonden op vaste data. Tijdens deze nachten hebben verschillende ondernemers en organisaties donkerteactiviteiten aangeboden, en heeft Donkerte van de Wadden via het concept Nacht van het Wad reclame gemaakt voor deze activiteiten. 

Fase 2 

In fase 2 kunnen toeristen iedere nacht hun eigen Nacht van het Wad boeken door het constante aanbod van donkerteactiviteiten. Donkerte van de Wadden zet een netwerk van donkerteondernemers op en faciliteert de benodigde kennis, materialen en marketing voor het organiseren van de donkerteactiviteiten. Dit alles met het doel om aan het einde van fase 2 een zelfstandig bestaand netwerk te hebben opgebouwd met financiëel winstgevende donkerteactiviteiten. 

Nacht van het Wad heeft drie onderdelen: 

1. Ondernemersnetwerk

- 6 bijeenkomsten voor ondernemers en organisaties om ze te informeren en inspireren

- Een Nacht van het Wad congres waar deelnemers van het netwerk hun kennis kunnen uitwisselen

- Een intranet voor betrokkenen 

- Een exposurepakket waarmee aangesloten ondernemers en organisaties zich digitaal en fysiek kenbaar kunnen maken als Nacht van het Wad-ondernemer

2. Donkerteactiviteiten

Donkerte van de Wadden helpt ondernemers met het organiseren van donkerteactiviteiten met de volgende initatieven:

- 6 donkertemodules (uitgewerkte donkerteactiviteiten) 

- Een database van experts die door ondernemers kunnen worden ingeschakeld bij het organiseren van donkerteactiviteiten

- Een database van leveranciers die nuttig kunnen zijn bij het organiseren van donkerteactiviteiten

- Een helpdesk voor coaching en ondersteuning van donkerteactiviteiten

3. Marketing

- Op de website nachtvanhetwad.nl zijn alle donkerteactiveiten en -ondernemers te vinden.

- Met een permanente marketingcampagne wordt Nacht van het Wad zichtbaar en vindbaar. 

- De Nacht van het Wad-reisgids bevat alle relevante informatie voor de duurzame toerist die het donker wil beleven.

 

Donkerte Themawandelingen - Planetenpad & 'Ontstaan van het heelal'-pad

Rijksuniversiteit Groningen, de vereniging van eigenaren Natuurdorp Suyderoogh, Staatsbosbeheer, vrijwilligers

Rond Suyderoogh zijn er verschillende wandelroutes die dagelijks gebruikt worden door omwonenden en toeristen uit de wijde omgeving. Door twee nieuwe wandelpaden te creëren kunnen families, natuurliefhebbers en donkerte toeristen nu ook de donkerte ervaren, beleven en waarderen.


We creëren twee donkerte-themawandelingen rond Suyderoogh: een planetenpad van ±5km en een 'ontstaan van het heelal'-pad van ±3 kilometer. Beide wandelingen combineren een mooie wandeling met interessante interactieve sterrenkundige kennis. Het planetenpad richt zich daarbij op het leren kennen van ons eigen zonnestelsel (planeten en afstanden daartussen op schaal), terwijl het ontstaan van het heelal-pad de geschiedenis van ons universum toont (met de tijd tussen gebeurtenissen uitgedrukt in de afstanden). Voor het planetenpad gebruiken we fysieke schaalmodellen van de planeten. Voor het ontwerp zullen lokale en nationale kunstenaars worden gevraagd.

Kwekerijschuur Ameland

Staatsbosbeheer 

Te midden van het Kwekerijbos nabij Nes op Ameland staat een oude schuur met een rijke historie. Hier ontwikkelt Donkerte van de Wadden onderdelen:

1. Donkerte educatieruimte 

Leerlingen van eilandscholen en bezoekende scholen maken hier kennis met donkerte en het belang daarvan. De ruimte is ook beschikbaar voor eilander verenigingen om samen te komen en van de donkerte te genieten.

2. Buiteninrichting

Rondom de Kwekerijschuur maken we een plek waar bezoekers van de sterrenhemel kunnen genieten. Er worden zit- en ligplekken gerealiseerd met daarbij informatie over de nachtelijke flora, fauna en de sterrenhemel.

3. Nachttuin

Op een open perceel in het bos leggen we een nachttuin aan, hiermee versterken we de nachtelijke flora en fauna. De tuin bij de Kwekerijschuur hoort bij onze andere nachttuinen, verderop leer je hier meer over. 

4. Activiteiten

In het hoogseizoen zijn er stagiaires in het pand die activiteiten organiseren rondom het thema Donkerte. Dit alles gaat in samenwerking met het Natuurcentrum op Ameland, om zo een mooi aanbod van natuureducatie op Ameland te bieden. 

Natuurschuur Lies Terschelling

Staatsbosbeheer

Op Terschelling versterken we het Dark Sky Park door middel van activiteiten en de Natuurschuur van Staatsbosbeheer bij Lies. Het project heeft drie onderdelen:

1. Verbouwing tot Natuurschuur 

De Natuurschuur wordt klaargemaakt om 20.000 bezoekers per jaar te ontvangen

2. Voorlichtingsruimte 

Hiermee kunnen we bezoekers informeren en inspireren over het belang van donkerte. De komt hier de expositie De natuur van de nacht.

3. Dark Sky beleefpunt

Bezoekers kunnen materialen lenen om het Dark Sky Park te ontdekken, zoals telescopen en sterrenkaarten.

 

Termunten: zeehonden en sterren kijken - Rijksuniversiteit Groningen, het Groninger Landschap, Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond

Aan de oevers van de Dollard staat het bezoekerscentrum Dollard van het Groninger Landschap.

Van april tot en met september staat op de dijk bij het natuurgebied een zeehondenkijkwand. Voor het programma Donkerte van de Wadden toveren we deze plek in de wintermaanden om tot sterrenkijkpunt. Ook wordt dit een pleisterplaats voor donkerte-activiteiten. Het sterrenkijkpunt bestaat uit:

1. Sterrenkijkbanken vlakbij het waarneemplatform

2. Een informatiebord over de nachthemel op de dijk

3. Stroompunten voor het aansluiten van astronomische apparatuur 

 

Beleef de nacht bij Noordpolderzijl

Rijksuniversiteit Groningen, gemeente Het Hogeland, lokale groenopleidingen

In het noorden van Groningen ligt aan de zeedijk Noordpolderzijl de kleinste zeehaven van Nederland. Deze bijzonder duistere en stille plek is perfect om de donkerte te beleven. Dat doen we op de volgende manier:

1. Informatievoorziening

Bezoekers kunnen meer leren over het belang van het donker door verschillende informatieborden rondom het gebouwtje bij de haven, het Zielhoes. 

2. Nachttuin

Rondom 't Zielhoes leggen we een nachttuin met nachtnatuur aan. 

3. Sterrenkijklounge

Op de groenstroom naast de dijk plaatsen we verschillende ligbanken waarop je heerlijk kunt sterrenkijken. Ook hier komt een sterrenkaart op de grond.

4. Faciliteren ervaren sterrenkijkers

Stopcontacten in de buurt van de dijk voor bijvoorbeeld telescopen maakt de locatie een aantrekkelijke sterrenkijkpunt voor amateur astronomen. 

5. Donkerte speeltuin

Ter promotie van de lokale horeca en om donkerte toeristen van alle leeftijden aan te spreken ontwikkelen we samen met de gemeente speeltoestellen tussen 't Zielhoes en de dijk. De toestellen zullen aansluiten bij het donkerte-thema

6. Startpunt donkerte-activiteiten

In samenwerking met lokale ondernemers en instanties zetten we donkerte-activiteiten op rondom de dijk bij Noordpolderzijl. 

 

 

Duisternisduinen Schiermonnikoog

Staatbosbeheer

In Nationaal Park Schiermonnikoog kun je een nachtwandeling maken, of ervaar de duisternis in de Grote Beer - een ligplek in de Speelnatuur waar je kunt genieten van de sterrenhemel. Wil je meer weten van de sterren en de maan, dan kun je meedoen aan een excursie sterrenkijken onder begeleiding van een van onze gidsen. Speciaal daarvoor hebben we een fietskar ontwikkeld, voorzien van telescoop, nachtkijkers, projectiescherm en ligbedden. Ook kun je regelmatig meedoen aan een avondwandeling op het Wad.

Bekijk de activiteitenkalender van Schiermonnikoog

Meer Donkerte?

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.