Welkom bij de Planetenpad audioroute!
Zet je koptelefoon goed op: het linkerdeel van de koptelefoon (met daarop de L) op je linkeroor en het rechterdeel op je rechteroor. Anders kun je gedesoriënteerd raken!
Er is één bol in het gehemelte die echt iedereen kent. Een paar van ons mensen zijn er zelfs geweest. Toch vergeten we haar makkelijk als ze zwijgzaam aan de hemel staat en wij comfortabel in ons eigen licht zitten met de gordijnen dicht voor de tv zitten.
Maar zonder maan, geen eb en vloed. Geen allesbepalend ritme. Geen landschap dat constant verandert. Geen droogvallende zandbanken vol wormpjes, krabjes, schelpdieren. Geen bij maanlicht foeragerende wadvogels.
Wel veel meer zonsopkomsten en -ondergangen. Want de dagen zijn veel korter.
De maan cirkelt tegen het draaien van onze planeet in. Haar zwaartekracht remt. Zonder haar komt onze planeet op snelheid. Een rondje om de as van de aarde duurt dan slechts 6 uur. Hoe korter de dagen duren hoe harder het begint te waaien.
De stormen verwoesten het land. En we verschuilen ons.
Zonder ijl maanlicht in de donkere nacht. Zonder liedjes, zoals “in de maneschijn” en “zie de maan schijnt door de bomen”. Zonder one big step for mankind... Zonder haar.
Het is de remming op onze planeet die haar van ons afduwt. Het gebeurt heel erg langzaam, maar 3,78cm per jaar. Op een dag 4 miljard jaar in de toekomst is ze er echt niet meer. Nu staat ze gelukkig nog fier aan de hemel.
Het weggaan van de maan is al 4,5 miljard jaar bezig. Bij haar ontstaan stond ze 22500 km van de aarde. Het verschil tussen eb en vloed was wel 80 meter. Nu staat ze 385.000 km van de aarde en is het hier bij de waddenzee op zijn hoogst 4 meter.
Ondanks dat ze de wateren van de aarde kan bewegen heeft ze met haar massa maar weinig zwaartekracht. Denk maar aan die huppelende astronauten. Het is dus makkelijk om nu weer aan haar te ontsnappen, bijvoorbeeld richting Mars.
Laten wij ook verder lopen. Mars wacht.