Welkom bij de Planetenpad audioroute!
Zet je koptelefoon goed op: het linkerdeel van de koptelefoon (met daarop de L) op je linkeroor en het rechterdeel op je rechteroor. Anders kun je gedesoriënteerd raken!
Anderhalve AE.
Kuch kuch kuch! Welkom op Mars: ons zonnestelsel’s grootste stofwoestijn. Van de hoogste berg van ons zonnestelsel, Mount Oympus, tot de diepste kloof Valles Marinaeris, is het er knisperend droog.
Dat was niet altijd zo. Ooit was Mars bedekt met meren, rivieren en zeeën. Het bezat een atmosfeer, een broeikaseffect en vulkanische activiteiten waardoor het water niet bevroor. Die berg, Mount Olympus, was een zeer actieve vulkaan. Nu een dode reus van 22 km hoog van veraf zichtbaar.
Wat is er gebeurd? Waarom ging Mars van waterparadijs naar stofwoestijn?
Opnieuw is het magnetische veld cruciaal. Dat verdween 3,7 miljard jaar geleden toen Mars binnenste afkoelde en stolde. Beetje bij beetje spleten de zonnestormen de moleculen van onder andere H2O (water) in O en H en verdwenen ze in de ruimte. En zo verdampte op Mars de lucht en de zee.
Er is zo weinig over van de atmosfeer op Mars, dat een vogel er niet in zou kunnen vliegen, laat staan fluiten. Met zo weinig lucht, kan geluid nauwelijks gedragen worden, en het is er dus heel erg stil.
De Marsrover die de mens naar Mars heeft gebracht, heeft toch met een microfoon wat geluid kunnen opnemen. Voor het eerst kunnen wij het geluid van een andere planeet horen: wees even stil en luister naar de stofwinden op Mars.
...
Op de polen van Mars lag ijs, en dit bevroren water werd niet meegenomen door de zonnewinden.
Misschien kunnen we ooit door het magnetisch veld terug te brengen, Mars zijn atmosfeer teruggeven. Maar laten we eerst proberen de onze in orde te houden.