Venus

Welkom bij de Planetenpad audioroute!

Zet je koptelefoon goed op: het linkerdeel van de koptelefoon (met daarop de L) op je linkeroor en het rechterdeel op je rechteroor. Anders kun je gedesoriënteerd raken!

Lees je liever (mee)?

Hier in de luwte van het bos merk je er bijna niks van. Licht als een veertje streelt het je huid. Maar dat kan ook anders.

Op Venus verschroeiden gigantische vulkanen het oppervlakte, ze pompten de lucht vol met het zware koolstofdioxide (CO2) en zwaveldioxide (SO2). Het gewicht is verpletterend, vele malen zwaarder dan de lucht op onze planeet Aarde. Er kan niet eens fatsoenlijk een ruimterobot landen, laat staan een astronaut.  De deken is zo zwaar dat het zelfs de mogelijke draaiing van de planeet heeft doen stoppen, waarna de planeet heel langzaam de andere kant uit is gaan draaien. Te langzaam om een magnetisch veld op te wekken dat het de lichte gassen in de atmosfeer houdt. 

De Aarde heeft een atmosfeer van slechts 0,4% CO2. De toename ervan zorgt voor opwarming die onze beschaving en het leven op aarde bedreigt.

Klimaatverandering, dankzij Venus begrijpen we het beter. Ze wordt onze duivelse tweelingzus genoemd. Want Venus lijkt op ons. Het is de samenstelling van de atmosfeer die haar duivels heet maakt. Haar dichte CO2 deken maakt haar de heetste planeet van ons zonnestelsel: haar oppervlakte is ongeveer 495 graden.

Het regent er. Maar geen water. De zwaveldioxide in de hogere atmosfeer maakt zwavelzuur, wat je ogen irriteert en je brandwonden geeft.

Venus. Ze is de tweelingzus, waar we liever niet op willen lijken...

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.