De duurzame ondernemer: Roland Bakker

Categorieën

Restaurant Zuiver is zeven jaar geleden gestart op het prachtige Vlieland. Roland Bakker en Robert Buurma wilden graag een exclusief, culinair restaurant beginnen op Vlieland. Een restaurant en concept dat er nog niet te vinden was. Tegenwoordig is restaurant Zuiver een geliefde plek om aan te schuiven voor een heerlijke maaltijd. Maar wat is eigenlijk het geheim achter het succes van restaurant Zuiver?

 

Leestijd: ongeveer 4 minuten

Een bijzondere manier van werken

Als we vragen naar de ontstaansgeschiedenis van Restaurant Zuiver, vertelt Roland al gauw over het concept: ‘’Met ons restaurant kozen we voor een concept zonder menukaart. Wij denken dat een menukaart zorgt voor veel onnodige voorraad en het lastig maakt om met verse producten uit de regio te werken.’’ In plaats daarvan koos Roland voor een 5 gangen verrassingsmenu. Over deze bijzondere vorm vertelt Roland: ‘’Met ons verrassingsmenu laat je je de hele avond verassen door ons met heerlijke, regionale producten en bijpassende wijnen.’’ De keuze hiervoor pakte erg goed uit voor restaurant Zuiver. Het leverde vanaf dag 1 veel lovende klanten op en tegenwoordig zijn ze terug te vinden in de top 500 beste restaurants van Nederland!

Samen duurzaam

Met zijn restaurant wil Roland graag een bijdrage leveren aan een beter milieu. Over deze ambitie vertelt Roland: ‘’Het zou toch geweldig zijn als we er samen voor kunnen zorgen dat we één van de duurzaamste regio’s van Europa worden.’’ Om van waarde te zijn voor die ambitie, blijft restaurant Zuiver constant nadenken over hoe ze met hun onderneming kunnen bijdragen aan die doelstelling. ‘’Neem het werken zonder menukaart. Doordat we hier geen gebruik van maken, kunnen we gericht aankopen doen. Zo voorkomen we overbodig afval.’’

Restaurant Zuiver doet nog veel meer om bij te dragen aan een beter milieu. Zo wordt gebruik gemaakt van groene energie en zonne-energie. Daarnaast proberen ze op verschillende manieren onnodig afval te voorkomen. Ook speelt hergebruiken een belangrijke rol in het bedrijf en maken ze in dat kader gebruik van een bijzondere manier om ingrediënten te winnen.

Groene- en zonne-energie

Roland wil constant blijven verduurzamen. Om deze reden heeft hij ervoor gekozen om gebruik te maken van groene energie. ‘’Onze groene energie wordt geleverd door Energie Coöperatie Vlieland. Zij leveren schone, duurzame energie en wekken dit op met een grote zonneakker op Vlieland zelf.’’ Op die manier besteedt het restaurant niet alleen aandacht aan de omgeving, maar bieden ze ook steun aan lokale ondernemingen. Daarnaast maakt zijn onderneming gebruik van zonne-energie. Hierover vertelt Roland: ’Verder zitten wij onder een rieten dak en daardoor kunnen wij niet overstappen op zonnepanelen.’’ Om hier alsnog een bijdrage te leveren bedacht Roland een alternatief. ‘’Wij hebben ervoor gekozen om zonnepanelen te leggen op de daken van ons personeel. Op deze manier kunnen wij gebruik maken van zonne-energie en dat is weer goed voor de omgeving.’’ Zo zorgt de onderneming ervoor dat naast groene energie gebruik wordt gemaakt van zonne-energie.

Hergebruiken en efficiënt werken

Ook vertelt Roland dat ze niet alleen afval voorkomen door te werken zonder menukaart, maar ook door hun stoelen te laten stofferen. Hierdoor kwamen de stoelen niet terecht bij het afval. Hierover vertelt hij: ‘’Waarom vervangen als je kunt vernieuwen?’’ In het kader van efficiënt werken heeft restaurant Zuiver ervoor gekozen om samen te werken met Boer en Chef uit Drachten. ‘’Wij geven bij hun aan welke ingrediënten we wanneer nodig hebben en zij doen de rest. Met dit zaaiplan voorkomen we voorraad.’’

Een duurzaam waddengebied

Al deze stappen dragen bij aan het welzijn van de omgeving. Roland is van mening dat duurzaamheid en circulariteit onderdeel van een gezamenlijke agenda moet worden. ‘’Het begint allemaal met open staan voor nieuwe inzichten en de wil om hier wat mee te doen.’’ Hierbij vindt hij het belangrijk om jezelf de vraag te blijven stellen: hoe kan ik hier zo goed mogelijk aan bijdragen? Ook benadrukt hij dat we ons bewust moeten zijn van het prachtige gebied waarin we ondernemen. Roland eindigt zijn verhaal met: ‘’Vertel waar je als onderneming voor staat en laat blijken dat je geeft om deze bijzondere omgeving.’’

Meer weten over duurzaam ondernemen in het waddengebied? Klik dan op de onderstaande knop! 

 

Duurzaam ondernemen

Verder lezen!

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.