Geheim van het rif

Categorieën

Het Rif is een zandplaat die in de loop der eeuwen vastgroeide aan het Westerstrand van het ‘wandelende Waddeneiland’ Schiermonnikoog. Maar zal het Rif ooit al zijn geheimen prijsgeven? 

Leestijd: ongeveer 5 minuten

Verdwijnen en verschijnen

Het Rif laat de natuurlijke strijd tussen water en land zien. Al meer dan honderd jaar doorloopt de plaat een cyclus van verdwijnen en verschijnen. Het Rif heeft zijn ontstaan te danken aan mensenhanden. Toen de Lauwerszee in 1969 afgesloten werd veranderden de stromingen tussen Ameland en Schiermonnikoog. Er stroomde minder water, waardoor de geul tussen de twee eilanden steeds minder diep werd. Het Rif kreeg de ruimte en groeide langzaam vast aan het Westerstrand. In het begin was de zandplaat niet meer dan een stuivende vlakte, maar langzaam raakten steeds meer delen begroeid. Inmiddels is het Rif een belangrijk gebied voor vogels en zeehonden geworden. Dankzij de hoogte van de zandplaat is het een veilig toevluchtsoord tijdens hoogwater. Duizenden vogels komen er om te broeden, eten en rusten.  

Verborgen geschiedenis

Net als van de Engelsmanplaat is van het Rif altijd aangenomen dat het van oorsprong een onbewoond eilandje was. Toen er bodemvondsten werden gedaan, werd gedacht dat ze konden wijzen op het bestaan van een nederzetting. Een tot nu toe onbekend dorp op Schiermonnikoog. Helaas lijkt dat niet het geval te zijn. Door de diverse zeestromingen spoelt er veel aan op het Rif. Toch schuilt er onder het zand een stukje geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog werd er namelijk Duitse munitie op het Rif gestort, waaronder granaten. Deze munitie was afkomstig van de bunkers op het eiland. Inmiddels wordt de munitie bedekt door een dikke laag zand en goed in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat. Maar wie weet wat er nog meer verborgen ligt op het Rif... 

Route: Nationaal Park Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is één van de weinige gebieden van Nederland waar de natuur grotendeels het landschap vormt. Wind en zee maken de dienst uit. Het proces van stuivend zand en groeiende duinen kun je met eigen ogen aanschouwen. Ttijdens het wandelen door het Nationaal Park Schiermonnikoog maak je kennis met deze dynamiek van de natuur en met de talrijke planten en dieren die er leven.

Afstand: 15 kilometer | Duur: 3,5 uur

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties op Schiermonnikoog

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over de kracht van het water

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.