"iedere molen is uniek"

Categorieën

Jan Tollenaar is al 45 jaar molenaar. Een bijzondere beroepskeuze voor iemand die geografie studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Maar voor Jan was er geen andere optie. Op een dag liep hij tegen een molen aan en hij was op slag verliefd. "Mijn oude geest herkende het gelijk en ik ging weer verder waar ik gebleven was."


Leestijd: ongeveer 10 minuten 

Op 27-jarige leeftijd werd hij zelfstandig molenaar op de molen in Burdaard. Een molen met een verhaal, want de molen was in 1972 door de bliksem getroffen. Omdat de molen te hoog was om te blussen, brandde hij uiteindelijk helemaal uit. Gelukkig werd de molen een aantal jaar later weer herbouwd. Toen Jan de molen overnam was er één probleem: de molen was herbouwd, maar het noodzakelijke interieur om te malen ontbrak. Jan besloot het zelf op te lossen en struinde het hele land af naar de onderdelen die hij nodig had. De maalsteen haalde hij uiteindelijk uit Gouda. Zo kon er vanaf 1988 weer gemalen worden. 

Molen de Zwaluw

Ieder mens is uniek. En volgens Jan Tollenaar geldt dat ook voor iedere molen. Molen de Zwaluw in Burdaard is een grote, hoge molen, die nog dagelijks wordt gebruikt. Dat de molen in het Waddengebied staat draagt bij aan zijn bijzondere karakter. De molen is omringd door rust, ruimte en weidsheid. Hier is het donker nog echt donker en stil echt stil. De omgeving zorgt volgens Tollenaar voor een prettige werksfeer. "Er wonen zoveel aardige mensen in het gebied, je kent elkaar. En dat zorgt voor veel onderling vertrouwen."

Het maalproces

Een bijzondere eigenschap van de molen is dat er zowel planken als meel worden geproduceerd. Ze maken vooral volkoren tarwemeel, maar ook veel broodbakmixen voor de enthousiaste thuisbakker. En alles is te koop in de gezellige molenwinkel. Een tip van de molenaar: proef vooral een keer het volkoren tarwemeel en het pannenkoekmeel. Het meel wat je in de molenwinkel kunt kopen heeft al een behoorlijke reis achter de rug. De tarwe voor het meel wordt los gestort bij de molen. Daarna volgen de reiniging, het invochten en het voorkneuzen. Pas dan kan er worden gemalen op de maalstenen. Een precies klusje, waarbij de molenaar goed moet letten op de temperatuur en de fijnheid van het meel. Na het malen volgen het zeven, verpakken en de verkoop. Bij de molen in Burdaard maken ze zo veel mogelijk gebruik van de windenergie, maar de wind van overdag is niet voldoende om alles mee te produceren. Omdat de wind niet opgeslagen kan worden, verwaait de wind van de nacht.  

Het werk

In de werkweek van de molenaar staat het continue op gang houden van het proces op één. De productie, het schoonhouden van de molen, de administratie en de verkoop: alles loopt in een logische cyclus van dagen, weken, maanden en jaren. “Zoals André Rieu houdt van stilte, zo hou ik als molenaar van het werk dat ‘aan kant’ is. Een zolder vol met meel, een vol meelschap, een volle bestelbus en alle rekeningen de deur uit. Een prettig draaiend molentje is daarbij mooi meegenomen.”

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.