Ode aan Lauwersoog

In het kader van Ode aan het landschap ontmoeten dichters en lokale helden elkaar op een bijzondere plek in het Waddengebied. Elke ontmoeting mondt uit in een videoregistratie, een podcast en een gedicht: odes aan het Waddenlandschap. Deze ode gaat uit naar Lauwersoog.

 

Leestijd: Ongeveer 10 minuten

De ode

De lokale held

Gerard Voskuilen is chefkok en docent bij ROC Friese Poort, waar hij de koks van de toekomst opleidt. Daarbij is hij ook ambassadeur van Dutch Cuisine: een programma dat een nieuwe kijk op onze eetcultuur geeft. Hij leert jonge professionals het belang van regionale producten uit het seizoen, die gezond en duurzaam zijn, met winst voor iedereen: producent, consument en de aarde. In deze Ode neemt hij dichter Tsead mee naar Proeflokaal ’t Ailand, om visser Jan Geertsema te ontmoeten. Jan studeerde milieukunde en is samen met zijn vrouw Barbara eigenaar van ‘t Ailand in de haven van Lauwersoog. Met wadvistochten, in de viswerkplaats en in het restaurant laten ze mensen kennis maken met het eten dat het Wad schaft.

De dichter

Dichter Tsead Bruinja was in 2019 en 2020 Dichter des Vaderlands en daarvoor ‘Dongeradichter’ in de gemeente Dongeradeel. Hij debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read. Hij schrijft gedichten en columns, recenseert, presenteert, interviewt, treedt op in binnen-en buitenland en is docent aan de opleiding Creative Writing in Arnhem. Hij werkt regelmatig samen met andere kunstenaars. Zo is zijn werk niet alleen in boeken te vinden, maar ook op gebouwen en pleinen. Bruinja's bundels werden genomineerd voor de Jo Peters PoëziePrijs, de Ida Gerhardtpoëzieprijs en de Obe Postmapriis. Zijn meest recente bundel is Springtij - gedichten over het leven met TBS.

De videomaker

Menno Boersma van een Koala vindt het overbrengen van verhalen het mooiste om te doen. Door het maken van (bewegende) beelden, van concept tot edit, zet hij bij mensen graag het zelf denken aan. In het Ode-project kon hij dit combineren met zijn passie voor voeding. Beide hebben effect op hoe je je voelt, door wat je eet en wat je ter oren/ogen komt.

De ontmoeting

Lauwersoog

Gerard en Tsead ontmoeten elkaar in Lauwersoog. In 1960 was Lauwersoog een Wadplaat die twee keer per dag onder water stond. Om de Lauwerszee af te sluiten werd hier het werkeiland Lauwersoog aangelegd. In 1969 was de afsluiting van de Lauwerszee klaar en kon Lauwersoog zich verder ontwikkelen. Naast de boot naar Schiermonnikoog die er vertrekt vanuit de haven, is er nog veel meer te beleven. Op en rond de dijk vind je kunst: van een enorm visnet en een uitkijkpost tot een trap in de dijk. En overal in het dorp voel je het vissersverleden. Zo kun je er nog een Kraite, een slikslee of waddenstep bewonderen. Hiermee gingen vissers vroeger naar de drooggevallen platen om hun fuiken en netten te legen en terug te ‘sleeën’ of ‘steppen’ met een maaltje paling of bot. Tegenwoordig is Lauwersoog een van de belangrijkste vissershavens en vissen de duurzame vissers met oog voor de natuur en voor het seizoen. 

Waddengoud 'Haventour Lauwersoog'

Wandel deze prachtige route én luister ondertussen naar Barbara Rodenburg-Geertsma de vissersvrouw van 't Ailand Lauwersoog. Barbara neemt je mee door de vissershaven en vertelt je verhalen wat er zoal gebeurt op de haven en over de geschiedenis van de visserij. Geniet van de mooie verhalen, waai heerlijk uit én stop zeker even voor een visje bij 't Ailand.

Ga naar de route

Lees & luister - Meer over de ontmoeting tussen Gerard en Tsead

Meer lezen? - Bekijk de andere odes aan het Waddenlandschap

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.