Op zoek naar wildernis

Categorieën

Als fotograaf en natuurliefhebber ben ik graag buiten. Zowel met als zonder camera kan ik enorm genieten van de natuur om mij heen. Het liefst ben ik in de ruige landschappen van de poolcirkel of bijvoorbeeld de Alpen, maar het grootste deel van het jaar ben ik gewoon in Nederland. Om dus ook hier aan mijn trekken te komen ben ik altijd op zoek naar de ruige gebieden in ons land.


Leestijd: ongeveer 5 minuten

Doordat Nederland een klein en dichtbevolkt land is, vraag je je soms af waar je nog kunt genieten van de ongerepte natuur. Wanneer je om je heen kijkt, lijkt het alsof het complete landschap door de mens is vormgegeven. Overal zie je wegen en gebouwen en zelfs de natuur is door de mens naar zijn hand gezet. Veel bossen zijn aangeplant, rivieren rechtgetrokken en weilanden en akkers domineren het platteland. Hierdoor is het landschap geordend en soms zelfs een tikkeltje saai en voorspelbaar. Maar als landschapsfotograaf ben ik juist op zoek naar onaangetaste en pure gebieden. De vraag rijst dus al snel: “​Echte wildernis; bestaat dat nog in Nederland?​”.

Rust en ruimte
Zodra je in de Noordelijke provincies van Nederland komt, merk je dat het landschap steeds leger en uitgestrekter wordt. Hier kun je je nog alleen voelen. Hoe meer je richting het noorden trekt, hoe rustiger het wordt. En wanneer je uiteindelijk op een willekeurige plek langs de Waddenkust over de zeedijk stapt, stap je in een oase van rust en ruimte. Dit is een ervaring die de Waddenkust van het vasteland zo uniek maakt. Hier vind je nog echte rust!

Over de dijk

Zodra je op de dijk staat zie je de Waddenzee; de enige echte wildernis van Nederland. Dit is het is het grootst aaneengesloten getijden moeras van zijn soort in de wereld. Een woest en dynamisch landschap waar het water de baas is. Het Waddenzeegebied is zonder twijfel een waar paradijs voor landschapsfotografen en natuurliefhebbers. Twee keer per etmaal komen grote delen van de zeebodem droog te liggen, waardoor een schat aan fotografische mogelijkheden ontstaat. Doordat het water zich terugtrekt via ontelbare geulen en prielen ontstaan prachtige patronen, lijnen en vormen.

De invloed van de mens
Toch heeft de mens ook hier zijn sporen achter gelaten. Zo is er is in de loop der tijd heel wat van de Waddenzee afgesnoept. Er bestond een regel dat wanneer je als boer een stuk van de Waddenzee inpolderde tot landbouwgrond, dit jouw eigendom werd. Als gevolg hiervan gebeurde dit natuurlijk in grote mate. Daarnaast waren er ook nog extremere plannen; zoals een dam van Holwerd naar Ameland, tot het volledig inpolderen van de Waddenzee.

Terug naar de natuur

Gelukkig voor ons als bezoeker en alle dieren op het Wad, is het volledig inpolderen nooit gebeurd. De dam is er wel geweest, maar na twee stormen en geldgebrek was die snel weer weggespoeld. Daarnaast werd door een steeds groter wordende groep mensen het belang van dit schitterende natuurgebied ingezien. Hierdoor is er een streep gehaald door alle inpolderings activiteiten. Toen kon worden begonnen met het beschermen van dit kwetsbare gebied en haar ruige karakter.

Rechte lijnen in een grillig landschap
Als herinnering aan deze tijd vinden we nog steeds ontelbare rijsdammen of overblijfselen daarvan langs de Waddenkust. Deze dammen werden aangelegd om ervoor te zorgen dat het sediment dat werd aangevoerd tijdens vloed achter de dam bleef liggen. Hierdoor ontstond een ophoping van klei en slik. Dit werd vervolgens ingepolderd waardoor een nieuw stuk land ontstond.

Tegenwoordig worden een aantal van deze rijsdammen nog gebruikt als onderdeel van natuurbeheer, maar gelukkig niet meer om land te winnen. Wat echter wel zo is, is dat rondom deze dammen prachtige foto’s te maken zijn. De dammen zelf zorgen voor strakke lijnen in het grillige Waddenlandschap. Hier fotograferen is een waar genot en een ervaring op zich! Ik geniet altijd met volle teugen van de geluiden van vogels, de wind en de karakteristieke geur van het Wad. En zelfs al kom ik thuis zonder het perfecte plaatje dan was het nog steeds een geweldige ervaring. Kortom: Een fotografie sessie aan het Wad stelt nooit teleur!

Harmen Piekema

Harmen Piekema (1982) werd geboren in Koudum, een klein Fries dorp omgeven door velden, meren en bossen. Hier werd zijn liefde voor de natuur aangewakkerd. Zijn vader leerde hem de kneepjes van de (toen nog analoge) fotografie. Ondanks zijn liefde voor de natuur, begon Harmen in eerste instantie als studio- en fashionfotograaf. Maar enkele jaren geleden volgde hij zijn hart en won de pure, rauwe schoonheid van de natuur het van “opgepoetste” studio modellen.

Harmen wordt geïnspireerd door de pracht van onze planeet. Met zijn foto’s wil hij laten zien hoe belangrijk het is om die pracht te koesteren én bovenal te beschermen.

De Wadden zijn voor Harmen een grote bron van inspiratie. Het rauwe karakter, de eindeloze mogelijkheden, de vergezichten en de onmiskenbare geur van het slik zorgen voor een ontembare aantrekkingskracht op hem. De samenwerking met Visit Wadden is daarom ook een logische stap! Het komende jaar kunnen jullie een aantal leuke en inspirerende blogs van Harmen verwachten.

Verder lezen? - Bekijk ook deze verhalen van Harmen Piekema

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.