Schijnvliegveld Marrum

Categorieën

De luchtoorlog boven het waddengebied heeft veel levens gekost. Zelfs oefenen was niet zonder gevaar. Ontdek de indrukwekkende verhalen in het Kweldercentrum en bij de bewaard gebleven observatiebunker van schijnvliegveld Marrum. 


Leestijd: ongeveer vijf minuten

SF10 Marrum

In het kweldergebied Noarderleech, vlakbij Marrum, legde het Duitse leger in 1940 een oefenlocatie aan: SF10 Marrum. SF staat voor Scheinflughafen (schijnvliegveld). Duitse piloten oefenden hier met het gooien van oefenbommen van beton en ijzer op houten modellen van schepen. Tijdens duikvluchten moesten ze de bommen afgooien. 

Er werden echter niet alleen ongevaarlijke oefenbommen afgeworpen boven het schijnvliegveld. Piloten mochten om veiligheidsredenen nooit landen met hun bommenlast aan boord. Het oefenterrein kreeg daarom ook ‘noodafworpen’ van echte bommen te verduren. Na een noodafworp moesten de niet-ontplofte bommen zo snel mogelijk worden verwijderd. Dit was natuurlijk niet zonder risico. Op 6 juni 1942 kwamen hierbij drie Duitse militairen om. In 1941 werd er een observatiebunker op het oefenterrein gebouwd om de resultaten van de oefenbombardementen en -beschietingen veilig te kunnen observeren. Oefenvluchten waren ook niet zonder gevaar.

Georg Wilhelm

Dat blijkt uit de dood van de 21-jarige onderofficier Georg Wilhelm, een piloot uit Leipzig. Op 16 juli 1943 steeg hij op in zijn vliegtuig vanaf de Fliegerhorst Leeuwarden om boven het Noarderleech oefenbommen af te werpen. Nadat hij dit had gedaan, bleef Georg boven het terrein cirkelen om het resultaat van zijn afworp te bekijken. Hierbij maakte hij echter een fatale besturingsfout. Het vliegtuig stortte vanaf een hoogte van zo’n vijfhonderd meter naar beneden. Door de grote snelheid waarmee het de grond raakte werd Georg Wilhelm op slag gedood. Het wrak drong diep door in de zachte bodem van het oefenterrein, waar het tot op de dag van vandaag nog steeds is.

In onbemande het Kweldercentrum kun je nog meer te weten komen over de luchtoorlog in het waddengebied. Ga daarna op pad in het prachtige Noard-Fryslân Bûtendyks en neem ook een kijkje bij de observatiebunker. Vanaf het dak heb je een prachtig weids uitzicht over het Noarderleech.

Route: Oorlog boven het Noarderleech

Ontdek de geschiedenis van de luchtoorlog boven het Friese Noarderleech. Wat vond er eigenlijk plaats in de Tweede Wereldoorlog in het kustgebied van Friesland? In het bijzonder: de luchtoorlog in het kust- en Waddengebied. Met deze uitgebreide fietsroute langs het Noarderleech, ontdek je de bijzondere gebeurtenissen in de omgeving. Maak een reis door de tijd en ga op ontdekkingstocht langs Friesland in oorlogstijd. 

Afstand: 36,2 kilometer | Duur: ruim twee uur

Ontdek de route!

Dit wil je verder lezen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.