Fotografietips van Marcel van Kammen

Categorieën

In de herfst- en winterperiode is het voor veel dieren langs de waddenkust een ware strijd tegen de elementen. Doordat de temperaturen dalen, het voedselaanbod minder wordt én de buitendijkse kwelders overstromen, zit er voor o.a. veldmuizen, dwergmuizen en bruine ratten niks anders op dan te vluchten naar een veiligere plek. Als fotograaf biedt dit prachtige kansen om de strijd om te overleven vast te leggen.


Leestijd: ongeveer 10 minuten

Strijd in de herfst- en winterperiode

De temperaturen dalen, het voedselaanbod wordt lager en de buitendijkse kwelders overstromen geregeld tijdens de combinatie van hoogwater en stevige wind uit het (noord)westen. Zowel voor mens als dier is dit laatste fenomeen geen pretje, maar juist op dit soort dagen is de wilde natuur in het waddengebied in optima forma. De strijd om de elementen te overleven is vooral voor de zoogdieren op die locaties een harde strijd. Naast het wassende water, moeten ze ook nog eens de roofdieren (meeuwen en roofvogels) zien te ontwijken, die maar al te graag profiteren van het aanbod van duizenden muizen die zich al zwemmend uit de voeten proberen te maken en de veilige hoger geleden gebieden proberen te bereiken.

Laatste toevluchtsoord

Eén van de plekken waar je dit het beste kunt zien en fotograferen is de pier van Holwerd. Aan weerskanten van de weg richting de veerhaven liggen uitgestrekte kweldergebieden. Met het stijgen van het water is de hoger gelegen pier vaak het laatste toevluchtsoord voor o.a veldmuizen, dwergmuizen, de bruine rat, hazen maar ook wezels en hermelijnen. Afhankelijk van de maximale hoogwaterstand biedt deze plek prachtige kansen om deze dieren te fotograferen in hun strijd om te overleven. Let op: Bij te hoge waterstand verdwijnt de pier volledig onder water én wordt daardoor voor verkeer afgesloten. Vaak loopt alleen het omringende gebied onder water, waardoor de pier toegankelijk blijft.

Instellingen van je camera

Vanwege de harde wind is het vaak niet aan te raden om een gigantische telelens mee te nemen om dit fenomeen te fotograferen. Het stilhouden van je lens is uitermate lastig met windkracht 8 of 9 en vooral bij grote telelenzen zul je meer moeite ondervinden om scherpe foto’s te kunnen maken of je onderwerp in beeld te kunnen houden. Met een kleinere telelens (max. 300 mm) wordt dit een stuk makkelijker. Het kan soms helpen om in de luwte van de auto te gaan zitten en de dieren te fotograferen terwijl ze vanaf de ondergelopen kwelders richting de weg zwemmen. Vanwege de beweeglijkheid van de muizen, het water, de wind en het veelal donkere weer is het aan te raden om te fotograferen met een snelle sluitertijd. Dit betekent vaak: een hoog iso getal instellen, een laag diafragmagetal (F5.6 of lager) en de momenten met het meeste licht afwachten.

Verhaal vertellen

Om ervoor te zorgen dat de foto's een verhaal vertellen is een combinatie van intieme portretten en foto's met elementen van essentieel belang. Met een laag standpunt, bijvoorbeeld liggend op de grond, kun je ervoor zorgen dat je onderwerp los komt van de achtergrond waardoor een intiemer portret ontstaat. Daarnaast heb je ook voldoende foto's nodig waarbij de elementen tot uiting komen. De foto's vertellen je dan echt een verhaal, waarin je ziet hoe zwaar de dieren het tijdens deze stormen kunnen hebben.

Respect voor de dieren

Uiteraard dien je voldoende rekening te houden met het welzijn van de dieren. Wanneer ze de veilige oever hebben bereikt en zich moeten opwarmen en uitrusten om genoeg energie te sparen om de storm te weerstaan, zorg er dan voor dat je de dieren niet te dicht benadert en niet wegjaagt uit de luwte die ze vaak proberen te zoeken.

Verder lezen? - Bekijk ook deze fototips van Marcel van Kammen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.