Nachtfotografie met Marcel van Kammen
Categorieën
De kortste dagen van het jaar liggen achter ons en de dagen worden steeds langer. Juist nu kun je nog volop genieten van de donkerte van de Wadden. De rust in de nacht, de geluiden van de vele trekvogels die zich nog volop laten horen én de soms heldere koude nachten maken dit tot een goeie periode voor een nachtelijk bezoek aan de Waddenkust. Het Dark Sky Park Lauwersmeer of de Waddeneilanden; het waddengebied is één van de donkerste plekken van Nederland en daardoor erg geschikt voor nachtfotografie.
Leestijd: ongeveer 5 minuten
Het fotograferen in de nacht, het vastleggen van de sterrenhemel en het maken van de juiste compositie. In het donker is het een extra grote uitdaging om er iets moois van te maken. Het begint bij het uitzoeken van de locatie. Strooilicht van verderop gelegen dorpen, steden, kassencomplexen en dergelijke wil je het liefst zoveel mogelijk vermijden. Dit lijkt simpeler dan het is en nagenoeg nergens compleet onvermijdelijk. Met veel zoeken en experimenteren zijn die kleine pareltjes nog altijd te vinden.
Daarnaast moet je uiteraard rekening houden met het weer. Een heldere nacht is essentieel voor het zichtbaar maken van de sterren maar de beste resultaten haal je ook als het op zo’n heldere avond nagenoeg windstil is. Dit voorkomt bewegingsonscherpte in de foto’s.
Als er eindelijk een geschikte avond is aangebroken zijn er een paar hulpmiddelen die je nodig hebt voor het maken van nachtfoto’s. Als eerste - uiteraard - warme kleding maar ook een klein hoofdlampje of zaklampje is belangrijk. Uiteraard om je veilig te kunnen verplaatsen maar ook tijdens het fotograferen. In complete donkerte is het lastig om op een bepaalde plek te kunnen scherpstellen en met behulp van een zaklamp kun je een bepaald punt uitlichten en daar op scherpstellen. Zorg ervoor dat de autofocus is uitgeschakeld en ga handmatig scherp stellen.
Door de afwezigheid van licht is ook het gebruik van een statief noodzakelijk. Het fotograferen in de nacht zorgt voor lange sluitertijden (20 seconden of langer, afhankelijk van de lichtsterkte van je lens). Zonder statief is het onmogelijk om een scherpe foto te maken. Zodra je eenmaal een compositie hebt gezocht, een scherpstelpunt hebt ingesteld en de camera op de zelfontspanner hebt gezet (of een draadloze ontspanner gebruikt) is het tijd om te experimenteren met de instellingen van je camera.
Bij een sluitertijd langer dan 30 seconden zullen sterren als streepjes weergegeven worden op de foto door de lange belichtingstijd. Om de sluitertijd zo kort mogelijk te houden, stel je de camera in op een laag F-getal zodat er zoveel mogelijk licht door de lensopening valt. De iso-instellingen zijn enigszins afhankelijk van de lichtsterkte van de lens maar je kan wel uitgaan van Iso 1000 of hoger. Let er hierbij wel op dat de foto meer ruis gaat bevatten naar mate je een hogere Iso waarde instelt. Ook dit is per cameramodel verschillend, dus is het voor een ieder een kwestie van uitproberen en kijken wanneer er nog een toonbaar resultaat uit de camera tevoorschijn komt. Tijdens deze lange belichtingstijd is het essentieel dat de camera zo roerloos mogelijk blijft staan, zodat bewegingsonscherpte voorkomen kan worden. De camera dus niet meer aanraken tijdens de lange belichting.
Om zoveel mogelijk sterren in een beeld te vangen, moet je er voor zorgen dat er zo weinig mogelijk ander licht het beeld in komt. Een eventuele heldere maan is heel mooi om te fotograferen maar minder geschikt in combinatie met de sterrenhemel. Nachtfotografie is een spannende, moeilijke maar ook erg leuke uitdaging. Verwacht niet meteen bij de eerste keer al de mooiste resultaten maar ga vaker ’s avonds op pad en probeer veel verschillende instellingen uit zodat je steeds meer ervaring krijgt. Je zult zien dat gaandeweg de foto’s steeds mooier gaan worden en je steeds meer kennis over deze tak van fotografie zult opdoen. Ook op bijvoorbeeld Youtube zijn veel instructiefilmpjes te vinden waarin tips & tricks behandeld worden die je kennis kunnen verbreden.