Fotografie in de lente
Categorieën
De lente hangt in de lucht. Tijd om er lekker op uit te gaan en te zien hoe de natuur weer ontwaakt. Ga op zoek naar de kleurrijke voorbodes van het voorjaar. En vergeet niet je camera mee te nemen. De stinzenplanten en andere voorjaarsbloeiers zijn namelijk prachtig om te fotograferen. Word jij ook zo blij van de lente?
Leestijd: ongeveer 10 minuten
Staten en stinzen
We hebben in de ruime omgeving van de Waddenkust diverse staten en stinzen, waar je vaak vanaf eind februari en maart de eerste kleurrijke exemplaren al kunt vastleggen. Denk hierbij aan Landgoed Martenastate in Koarnjum of Dekema State in Jelsum. Maar denk ook aan diverse andere locaties. Ook in gewone parken of wegbermen is er veel te zien.
De eerste soorten die zich vaak aandienen zijn het lenteklokje, sneeuwklokje, gele akoniet of de boerenkrokus. Maar ook de kleurrijke narcis of de fleurig bloeiende Wilg (wat uiteraard geen stinzenplant is). Vooral in de maand maart, waarin de nachten vaak koud zijn maar de temperatuur ’s ochtends snel op kan lopen, loont het de moeite om vroeg in de ochtend plat op de grond naast bloeiende sneeuwklokjes te gaan liggen. De planten zijn dan vaak bedekt onder een mooi dauwlaagje, waardoor je prachtige waterdruppels in detail op de planten kunt zien. In het vroege ochtendlicht probeer ik hierbij vaak met tegenlicht te werken, zodat de waterdruppels er echt uitspringen en je vaak een interessante achtergrond krijgt met oplichtende waterdruppeltjes. Hierdoor kun je ook spelen met weerspiegeling van andere planten in de waterdruppels.
Macrolens
Voor dit soort foto’s is een macrolens over het algemeen de meest geschikte lens, bijvoorbeeld een 90mm of 105 mm macrolens zodat je van dichtbij kunt scherpstellen en de kleine bloeiers groot in beeld kunt brengen. Ook een kleine telelens kan hiervoor gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld een 70-200mm lens. Nadeel hiervan is dat je met een minimale scherpstelafstand zit die iets hoger ligt dan een macrolens, maar wanneer je zoveel mogelijk mm’s gebruikt kan dit alsnog wel fraaie beelden opleveren.
De mooiste resultaten bereik je wanneer je camera op dezelfde hoogte is als je onderwerp. In dit geval betekent dat: plat op de grond vanaf een laag standpunt fotograferen. Hierdoor heb je minder last van een storende achtergrond, krijg je meer diepte in je foto en kun je het onderwerp echt naar voren laten springen in een verder onscherpe omgeving.
Kantelscherm
Bij veel camera’s heb je de optie van een kantelscherm, waardoor je niet zelf in de natte vegetatie hoeft te liggen maar op het gekantelde scherm kunt kijken om je compositie te bepalen. Bij macrofotografie, waarbij je met veel mm’s dicht op je onderwerp kruipt, zit je vaak met een beperkte scherptediepte. Scherptediepte is de afstand tussen de dichtstbijzijnde en verste punten in een foto die scherp worden. Bij dit type fotografie kan het al voorkomen dat je onderwerp 2 of 3 mm verder naar achteren als onscherp wegloopt. Door middel van het instellen van je diafragma kun je hier mee spelen. Wanneer je bijvoorbeeld diafragma 2.8 gebruikt zal de krokus op je foto voor veruit het grootste gedeelte onscherp zijn, behalve op het kleine punt waarop je hebt scherpgesteld. Ga je naar diafragma F8.0 of nog hoger, dan krijg je meer detail en scherpte in de rest van je foto. Dit is een kwestie van smaak en een kwestie van uitproberen voordat je tot een resultaat komt waar je zelf tevreden mee bent.
Het instellen van een hoger diafragmagetal heeft invloed op je sluitertijd, die hierdoor langer wordt waardoor de kans op bewegingsonscherpte in een foto kan toenemen. Je zou er voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een heel klein/laag statief of bijvoorbeeld het gebruik van een hele kleine rijstzak waardoor je camera stabiel, stevig en stil kan blijven liggen.
Respect voor de natuur
Belangrijk is hierbij wederom dat je wel met respect omgaat met de omgeving waarin je fotografeert. Ren niet als een dolle door de velden met bloeiende planten heen, stamp geen planten plat omdat je per se je ideale plaatje wil maken maar zorg ervoor dat ook andere mensen die na jou komen hier nog van kunnen genieten.