Gegrilde salade met spek van Waddenvarkens
Categorieën
Het waddengebied zit vol verrassende streekproducten. Het land, het wad en het water zorgen voor pure smaken. En deze vind je gewoon in je achtertuin. Lekker lokaal én dichtbij. Tijdens 'Koken met waddenproducten' eren we iedere maand één van deze mooie producten van het Wad, door middel van een recept. Alle kustgebieden en eilanden komen aan bod. Deze keer een recept met spek van Waddenvarkens uit het Groninger waddengebied. Een frisse gegrilde salade met spek en croutons. Lekker als voorgerecht of bij een zomerse barbecue. Eet wat het wad schaft.
Waddenvarkens
Wanneer je bijna op het noordelijkste puntje van Nederland bent, kom je in Uithuizermeeden het kleinschalige varkensbedrijf Waddenvarkens tegen. Hier worden op een diervriendelijke en duurzame wijze bonte bentheimer en duroc varkens gehouden. De varkens kunnen hier nog echt varken zijn. Heerlijk luieren en door de modderpoel wroeten. Ze lopen het hele jaar buiten in het land en krijgen geen soja of gemanipuleerde voeders, maar verse granen, koolzaad, groente, fruit en hooi. En dat proef je. Bij Waddenvarkens maken ze op een eerlijke en duurzame wijze een prachtig gezond product voor iedereen. De producten ook eens proberen? Je kunt terecht bij hun eigen Waddenslager in Uithuizermeeden of haal je stukje vlees op de Vismarkt in Groningen. Voor dit recept heb je een stuk gerookt spek nodig, maar voor je het weet heb je meer lekkers in je tas zitten.
Ingrediënten voor 4 personen
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels worcestershire sauce
- 1 eetlepel rode wijn azijn
- Een scheutje citroensap
- 3 eetlepels olijfolie
- 35 gram parmezaanse kaas
- Peper en zout
- 6 kleine litte gems
- 1 sneetje brood
- 2 tenen knoflook
- Een stuk gerookt spek van Waddenvarkens
Bekijk de kookvideo - (klik op de afbeelding om de video te starten)
Bereiding
Meng voor de saus de mayonaise, mosterd, rode wijn azijn, worcestershire sauce, citroensap en parmezaanse kaas in een kom door elkaar. Voeg daarna al roerend de olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout.
Snij het spek in kleine blokjes en bak uit in de pan. Snij ondertussen het brood in vierkantjes en de knoflook fijn. Haal de spekjes wanneer ze knapperig zijn uit de pan, maar laat het spekvet in de pan. Voeg de stukjes brood en knoflook toe aan het spekvet en bak ze tot ze krokant zijn. Zet de spekjes en de croutons apart.
Halveer de little gems. Verwarm de grillpan en doe er een klein scheutje olie in. Grill de little gems tot je de grillstrepen ziet staan. Keer de little gems om en doe hetzelfde aan de andere zijde. (Geen grillpan? Je kunt ook een gewone pan gebruiken)
Leg de little gems op de borden, verdeel naar smaak de saus, het spek en de croutons over de little gems.
Eet smakelijk.
Koken met waddenproducten - Ontdek meer recepten
-
Biesheuvel knoflook
-
Fries suikerbrood
-
Amelander mosterd