Stoofpot van Texels lam
Categorieën
Het Waddengebied staat bekend om zijn ongerepte natuur, unieke landschap en een grote variëteit aan flora en fauna. Wat veel mensen niet weten, is dat de Waddenregio ook een rijke gastronomische traditie heeft, die terug gaat tot de tijd van de Vikingen. Ontdek de smaak van de Wadden met dit bijzondere recept waarin lokale ingrediënten en eeuwenoude kooktechnieken centraal staan.
Ingrediënten
1 kilo lamsnek
2,5 deciliter koolzaadolie
2 winterwortels
5 grote uien
20 peperkorrels
20 jeneverbessen
6 kruidnagels
6 blaadjes laurier
3 deciliter Texels Skuumkoppe
2 preien
150 gram kastanjechampignons
4 aardappelen, vastkokend
4 plakken kruidkoek
4 plakken roggebrood
zout en peper
Bereidingswijze
Snijd de winterpeen en ui in brunoise.
Zet een braadpan op hoog vuur en verhit de zonnebloemolie of geklaarde boter.
Voeg de winterpeen en ui toe en fruit aan.
Maak de lamssnek schoon, ontdoe van vlies. Snijd het vlees in kleine blokjes.
Voeg het vlees bij de groenten en blus af met het bier.
Voeg de kruidnagels, jeneverbessen, laurier en peperkorrels toe. Vul de pan met water tot het vlees net onder staat.
Zet de pan op laag vuur en leg een velletje bakpapier op het vocht.
Snijd de prei, kastanjechampignons en aardappels in de gewenste vorm en voeg toe aan de stoofpot.
Laat de stoofpot op laag vuur garen, tot de groenten en aardappels gegaard zijn.
Snijd de kruidkoek en roggebrood in kleine blokjes en voeg ook toe aan de stoofpot, dit is voor de smaak en binding van de saus.
Laat de stoofpot garen tot de gewenste binding is bereikt.
Breng de stoofpot op smaak met zout en peper.
Gerard Voskuilen, Firda
Ontdek meer - Smaak van de Wadden
-
Smaak van de Wadden
-
Alle recepten
-
Smaak van de Wadden voor ondernemers