Waddengarnalenkroket

Ingrediënten voor 8 stuks: 

  • 3 blaadjes gelatine
  • 350 ml garnalenbouillon* (of 175 ml schaal- en schelpdierenbouillon met 175 ml kippenbouillon)
  • 150 ml koksroom
  • 15 ml pastis (Pernod of Ricard)
  • 1⁄2 tl zout
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl kerriepoeder
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 150 g tarwebloem, plus extra om te bestuiven
  • 250 g gepelde Hollandse garnalen
  • 12 g verse platte peterselie
  • 4 eiwitten
  • 60 g paneermeel
  • 80 g panko
  • Frituurolie

Keukenspullen:

  • Garde
  • Ovenschaal (20 x 30 cm)
  • Vershoudfolie
  • IJsknijper (optioneel)
  • Frituurpan

Bereidingstijd:

  • 60 minuten + 8 uur + 50 minuten wachttijd 

Bereiding:

1. Week de gelatine 5 minuten in koud water. Doe de garnalenbouillon, koks- room, pastis, zout, cayennepeper en kerriepoeder in een steelpan. Breng langzaam aan de kook.

2. Smelt ondertussen de boter in een steelpan en voeg 60 g bloem toe. Ver- hit het mengsel al roerend 5 minuten op laag vuur. Schenk de bouillon erbij en roer met een garde.

3. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer door de saus. Laat 15 minuten garen op laag vuur. Snijd ondertussen de peterselie fijn. Voeg de peterselie en de garnalen toe. Roer met een garde. Zet het vuur uit.

4. Schenk de ragout in de ovenschaal, dek af met vershoudfolie en laat 30 minuten afkoelen. Laat minstens 8 uur opstijven in de koelkast.

5. Schep met een ijsknijper of 2 eet- lepels 8 porties van de krokettenragout (salpicon). Bestuif je handen met bloem en vorm er kroketten van.

6. Doe de rest van de bloem in een diep bord. Klop de eiwitten in een tweede bord los met een garde. Doe het paneermeel en de panko in een derde en vierde bord. Haal de kroket- ten achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Haal de kroketten vervolgens achtereenvol- gens door de bloem, het ei en de panko. Laat de kroketten 20 minuten opstijven in de koelkast of vries ze in tot gebruik.

7. Verhit de olie in een frituurpan tot 180 °C. Check met een stukje brood of de olie heet genoeg is (de olie begint dan meteen te bruisen). Frituur de kroketten 4 minuten. Frituur inge- vroren kroketten 6 minuten.

Dit gerecht is verkrijgbaar bij:

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.