Bosbaden. Nee, het is niet in je zwempak een veenmeertje in duiken. Bosbaden doe je met je kleren aan en er komt geen water aan te pas. We hebben het afgekeken van Japanners, die in hun bosrijke land maar al te graag een frisse duik in het woud nemen. Shinrin Yoku noemen ze het daar. Ze zouden er gezonder, fitter en gelukkiger van worden. Boswachter Marijke Barhorst (48) weet er alles van. In de koude maanden, wanneer het rustig is op haar eiland Schiermonnikoog, neemt ze mensen mee het bos in om het fenomeen zelf te beleven.
In haar eigen woorden is bosbaden vooral “onderdompelen in de atmosfeer van het bos”. Marijke, lachend: “Soms is er nog weleens een misverstand en denken mensen dat er een bad is, maar dat is niet zo. We duiken gewoon het bos in.” Ze ontdekte het fenomeen toevallig, dankzij een wandeling met een bosbad-kenner. “Ze vertelde me over hoe je gaat vertragen, hoe anders je het bos beleeft en je zintuigen gebruikt. En dat is ook hoe ik van nature door het bos dwaal. Hoe leuk is het om zoiets met andere mensen te delen!”
Dat delen doet Marijke niet in de zomer, maar juist in de koudere maanden, wanneer het rustig is en mensen echt de stilte en rust tussen de dennen- en loofbomen op het eiland kunnen beleven. Een sessie begint altijd op een open plek in het bos. “En dan vraag ik ze gelijk om de telefoon op vliegtuigstand te zetten en vooral de verleiding om foto’s te maken te weerstaan. Want zelf kijken is echt veel beter.”
Dan komt de tocht in slakkentempo in beweging, legt ze uit. “Overdreven traag lopen, omlaag kijken, voelen hoe je voet afrolt… Zo kom je helemaal in het moment. We ruiken aan naaldbomen en als we ergens zijn waar veel vogels zijn, gaan we extra goed luisteren. Even stilstaan. Ik vertel eigenlijk vrij weinig en laat mensen vooral heel veel ervaren.”
“We kijken ook op een andere manier naar de omgeving. Preciezer. Is je bijvoorbeeld wel eens opgevallen hoe gek het eruit ziet als een afgebroken tak blijft hangen tussen andere takken? Dat soort dingen zie je niet als je ‘gewoon’ wandelt, maar wel als je écht om je heen kijkt.”
De frisse duik eindigt altijd met een écht frisse noot. “Het is zo leuk om mensen aan het eind uit te dagen een klein stukje op blote voeten te lopen. Liefst over mos, zoals korstmos dat zo lekker knispert. Hoe vaak doe je dat nou, in de kou op blote voeten door het bos?”