Wie wel eens op de dijk van een van de Waddeneilanden heeft gestaan, weet hoe groot het Waddengebied is. Het is het grootste getijdengebied ter wereld en een heel bijzonder stukje natuur. Al zal dat niet zo lijken, wanneer je er van een afstandje naar kijkt. Dat weet ook ecoloog Lyce Saathof (26). Zij neemt mensen daarom mee het Wad op om ze van heel dichtbij kennis te laten maken met wat er verscholen gaat onder die grijze laag modder.
“Onze excursie begint op de dijk, zodat mensen eerst goed rond kunnen kijken”, legt ze uit. “Je staat een stukje hoger, ziet achter je de koeien en ganzen in de polder en kunt mooi over het kweldergebied heen turen en heel ver het wad op kijken. Ja, en dan op het eerste oog lijkt dat dan een grote bak modder. Maar dat is het niet.”
De ecoloog geniet enorm van mensen die voor het eerst op het wad komen. “Als we er eenmaal middenin staan, vraag ik hoe de bodem voor ze voelt. Het voelt namelijk heel erg als klei. Heel zacht, soms koud en soms warm. We plukken dan wat zeewier om te proeven. En in het najaar durven mensen wel eens een kokkeltje te proberen. Dat proeft dus verrassend genoeg naar zoute komkommer!”
De excursie is dus beleven met al je zintuigen. Je voelt het slik, proeft wat er groeit en hoort het gebubbel van het wad. Lyce: “We kijken goed welke kleuren en sporen we ontdekken. Soms zien we bijvoorbeeld van die oranje vlekken. Dat zijn minuscule algjes, een soort plankton. Die algjes worden gegeten door wormen en schelpdieren, en die worden weer gegeten door de vogels. Ze zijn dus het begin van de voedselketen.”
Zo’n bezoek aan het wad hoeft trouwens helemaal niet in de zomer. Misschien zelfs juíst niet. In het najaar is het namelijk nog net wat avontuurlijker. Lyce: “Ik vind dan de ruigheid en weidsheid van het gebied zó mooi. Van die flinke wind in je haren, mooie kleuren op het wad, schitterende wolken in de lucht. En de kwelderplanten kleuren dan heel mooi oranje. Je ziet echt de herfst op de kwelders.”