Winterse herinneringen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog. Het eiland waar ik als klein meisje de mooiste herinneringen maakte tijdens de vakanties met mijn pake en beppe (Fries voor opa en oma). Fietsen, spelen, rennen, zwemmen… Heerlijk om er nu weer naartoe te gaan en het eiland wandelend te ontdekken. Dit keer samen met m’n vader, waar ik een bijzondere band mee heb. Wat is het mooi om samen met hem deze dagen te beleven. 

De overtocht duurt 45 minuutjes, maar die vliegen voorbij als je samen over het water tuurt met een bakje koffie. De zeemeeuwen in de lucht weerkaatsen het waterige zonlicht in de verder donkere lucht. Bij aankomst nemen we de bus naar het dorp. Hét dorp ja, want Schiermonnikoog kent maar één dorp. De rest van het eiland is natuurgebied. Dat is op zich al heel bijzonder, toch? Onze tassen brengen we naar hotel De4dames en we pikken direct daarna onze fietsen op bij de fietsverhuur. Het miezert nog wel een beetje, maar dat brengt ons niet van de wijs, want we weten dat dit eiland ook met slecht weer een heerlijke plek is.  

 

Bij de VVV bepalen we de route die we gaan wandelen. Die route begint gelijk bij de voordeur van het kantoor, waar we afslaan en richting het wad lopen. Via een klein paadje loop je zo de dijk op. De lucht is grijs en het water weerspiegelt hetzelfde palet.. Het maakt het uitzicht dramatisch en indrukwekkend. We lopen door richting de Westerplas, waar het water nu heel hoog staat. Dat is typisch voor de eilanden; je bent nu eenmaal overgeleverd aan de elementen en soms betekent het dat delen van het natuurgebied onderlopen. Zoals nu. Door het hoge water zijn niet alle paden toegankelijk, maar gelukkig kunnen we met droge voeten bij de vogelkijkhut komen. Een mooie plek om even het pad af te slaan. Onderweg genieten we van de doorkijkjes en kwelders in de verte. Het is een vogelrijk gebied en als we goed opletten, herkennen we rotganzen, grutto’s en kanoeten, de typische wintergasten op de Waddeneilanden. 

We lopen vanuit hier door richting de Westerduinen, waar de herkenbare rode vuurtoren te vinden is. Het heeft hier duidelijk veel geregend, want ook hier is het gebied ondergelopen. Geen probleem, we zoeken een olifantenpaadje en lopen gewoon een stukje om. Eenmaal aangekomen bij de vuurtoren, zijn de paden weer goed begaanbaar.  

 

Als we richting het strand lopen, worden we eerst getrakteerd op een bosgebied van loof- en dennenbomen. Even maakt de zilte zeelucht plaats voor groene mosgeuren. Het is een prachtig stukje, met veel vogels en indrukwekkende vergezichten over de duinen. We beseffen ons maar weer hoe mooi het eiland in de winter is en vooral: hoe rustig. Wat een genot.  

 

Bij het strand is het tijd voor een lunch. We schuiven aan bij Strandpaviljoen De Marlijn waar we even heerlijk opwarmen en onze buiken vullen. Het is er gezellig druk en het eten smaakt goed. Daarna kunnen we weer verder wandelen, maar eerst zetten we onze blote voeten nog even in het zand. Het is fijn om hier samen te zijn, met de tenen in het koude zand en de geur van zee om ons heen.   

 

Voordat we terugwandelen bezoeken we de Wassermann, een duinbunker uit 1943. Even omhoog klimmen en dan heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland. Zelfs op een bewolkte dag als vandaag kun je heel ver kijken. Het blijft een mooi gezicht. Verderop vind je het Vredenhof, een oorlog- en drenkelingenbegraafplaats op een prachtige groene plek. Het geluid van de zee in deze stilte en het groen om de graven maken iedere keer weer indruk. We zijn stil terwijl we langs de naamplaatjes lopen. 

Dan is het alweer tijd om richting ons hotel te gaan. We kiezen de route langs de Berkenplas. In de zomer is het hier een bruisende zwemplek en bij strenge winters kun je hier gezellig schaatsen. Op een grijze dag als vandaag is het er rustig. Via de mooie paden en heuveltjes hier, lopen we terug naar ons logeeradres. Tijd om even uit te rusten en een vorkje te prikken in het restaurant van het hotel. Het is een kleinschalige accommodatie en het restaurant maakt, met het hout, de ijzeren frames en mix van hoge en lage tafels, een ongedwongen indruk. 

De volgende ochtend worden we knus gewekt door de kerkklokken en starten we rustig op. We zoeken van alles wat lekkers uit bij het ontbijtbuffet en maken ons op voor een bijzondere dag. De vriendelijke Nathan van Natuurmonumenten neemt ons namelijk mee op waddenexcursie. Met volle buik en goede moed trekken we de laarzen aan. Het is eb en vanuit de jachthaven betreden we het grijze wad. Wat een bijzondere beleving om zo op de bodem van de zee te kunnen staan! Nathan vertelt ons alles over de schelpen, beesten, vogels en natuurlijk het water. Het herinnert ons er maar weer aan hoe bijzonder dit werelderfgoed is. 

 

En zo zit onze trip erop. Tijd om de boot te pakken. Schiermonnikoog trakteerde ons op twee prachtige dagen, met nieuwe familieherinneringen. We hebben ervan genoten. Tot de volgende keer, Schier! 

Hier kom je onderweg langs - Alle locaties uit deze blog

Wadden Winter Wandeling - op de andere eilanden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.