Als je van de boot stapt en koers zet naar Oosterend, kom je letterlijk tot rust. Dit laatste dorp van Terschelling, gelegen 'om Aest', wordt omringd door een prachtige mix van landschappen: van strand en wad tot polder, bos en duinen. Hier vind je de perfecte balans tussen natuur, stilte en avontuur. Geen wonder dat de inwoners van Oosterend met trots een wandelgids hebben samengesteld met maar liefst negen unieke routes. Deze gids is onder andere te verkrijgen bij De Zeekraal.
Een wandeling vol smaak en beleving
Een van deze routes is extra bijzonder: het Roosenlaant…
Als je van de boot stapt en koers zet naar Oosterend, kom je letterlijk tot rust. Dit laatste dorp van Terschelling, gelegen 'om Aest', wordt omringd door een prachtige mix van landschappen: van strand en wad tot polder, bos en duinen. Hier vind je de perfecte balans tussen natuur, stilte en avontuur. Geen wonder dat de inwoners van Oosterend met trots een wandelgids hebben samengesteld met maar liefst negen unieke routes. Deze gids is onder andere te verkrijgen bij De Zeekraal.
Een wandeling vol smaak en beleving
Een van deze routes is extra bijzonder: het Roosenlaantje. Hiervan is een foodwalk gemaakt van 11,3 kilometer. Deze foodwalk koppelt lokaal geproduceerde lekkernijen aan de specifieke landschappen (biotopen) waar ze van nature voorkomen. Denk aan de duinvalleien met cranberry’s of de zilte invloeden van het wad. Lokale ondernemers gebruiken deze ingrediënten als inspiratie voor hun gerechten en producten. Tijdens de wandeling kun je deze creaties proeven bij diverse culinaire stops.
Proef Terschelling op zijn best
De Foodwalk begint in het gezellige Oosterend, een dorp waar duurzaamheid en samenwerken centraal staan. Onderweg wacht een smakelijk avontuur: lunch bij De Heeren van Der Schelling, ontdek de cranberryvelden in de duinen en geniet van een hapje en drankje in het retro Heartbreak Hotel, een strandpaviljoen met een jaren ’50-vibe. Ondertussen word je omringd door de schoonheid van het eiland: wilde planten zoals duindoorn en cranberry en misschien zelfs een duinkonijn dat voorbij huppelt.
Zin in een wandelavontuur?
Trek je wandelschoenen aan, vul je rugzak en ga op pad. De Foodwalk in Waddengouddorp Oosterend biedt een perfecte mix van lekker eten, relaxte vibes en pure natuur. Meer weten? Bekijk de wandelgids. Laat je verrassen door de smaak en schoonheid van Terschelling!
Dieses angenehme Restaurant ist in einem historischen Terschellinger Bauernhof untergebracht und begeistert mit einem gemütlichen Ambiente.
Cranberries groeien in natte duinvalleien op Terschelling, bloeien eind mei en zijn rijp in september. De oogst start met plukkers van Cranberry Skylge, met een plukbak. Na 6-8 weken is de pluk vrij en mag je zelf met de hand plukken. De bloei en oogst hangen af van de winterse grondwaterstand.
Duinkonijnen houden het gras kort in de duinen, wat kruiden en pioniersplanten ruimte geeft. Ze dragen bij aan de biodiversiteit: insecten, vogels zoals de tapuit en zelfs pioniersplanten profiteren. Hun holen bieden broedplaatsen en graafwerk verrijkt het ecosysteem.
Watermunt groeit op Terschelling in natte biotopen zoals duinvalleien, moerassen en rond duinmeren. Deze muntachtige plant trekt bestuivers zoals bijen en vlinders aan, draagt bij aan biodiversiteit en speelt een ecologische rol in het duinlandschap met zijn geurige, aromatische bladeren.
Gagel (Myrica gale) groeit in Terschellings natte duinvalleien en veen. Deze aromatische struik biedt beschutting, bevordert biodiversiteit en wordt gebruikt voor gagelbier, kaas, jam en parfums. Met geelbruine katjes bloeit gagel in het voorjaar en gedijt op arme, zure bodems.
Heartbreak Hotel is een strandpaviljoen in de jaren 50 en 60 stijl. Elvis, de klassieke Amerikaanse burger, maar ook Terschellinger producten als Terschellinger runderburger, kazen en cranberry’s zie je terug in dit paviljoen.
Vanaf het Noordzeestrand wordt door Hengelaars gericht op Zeebaars gevist. Zoek de Zeebaars vooral in de muien die vol in de branding liggen. Lijngevangen zeebaars is een populaire vis bij chefs. Hij komt duurzaam gevangen, zonder kneuzingen, en verser dan vers de keuken binnen.
De kalkrijke duinen op Terschelling zijn het thuis van de duindoorn. Deze struik, met oranje bessen vol vitamine C, voedt vogels en verrijkt de bodem met stikstof. Ideaal voor droge, zoute omstandigheden, draagt hij bij aan de biodiversiteit van het duinlandschap.
Het elzensingellandschap rond de Grië bij Terschelling-Oosterend is een biodivers ecosysteem met vleermuizen, koperwieken, wilgenroosjes en hondsrozen. Van de hondsroos-rozenbottels worden producten gemaakt als jam, gelei, siroop en thee.
De Grië bij Oosterend is een uniek buitendijks gebied op Terschelling met historische eendenkooien. Via vangpijpen en lokvogels werden eenden hier gevangen voor voedsel. Wandel langs het Kooipad, geniet van elzensingels vol natuur, en ontdek een landschap vol historie.
Zeeaster en lamsoor zijn kwelderplanten bij de Grië. Lamsoor bloeit paars in juli-augustus en trekt bijen aan voor honing, maar zijn bladeren zijn oneetbaar. Zeeaster is eetbaar en wordt in de waddenregio als zeegroente geteeld en verkocht, hoewel het verward wordt met Lamsoor.
De Grië bij Oosterend kent een rijke historie van aanwas en afslag. Hier grazen paarden en jongvee. Bijvoorbeeld de lammeren van boerderij De Zeekraal. Dit gebied draagt hiermee bij aan de productie van Terschellinger lamsvlees en schapenkaas, met haar unieke smaak.
Zeekraal is een lichtzoute, knapperige zeegroente die groeit op slikken en schorren, zoals bij de Grië. Deze pioniersplant gedijt in zoute omstandigheden en zit vol voedingsstoffen. Lekker in salades, bij lamsvlees, of in dips. Ze wordt ook in de Waddenregio gekweekt.
De Wierschuur op Terschelling, gebouwd in 1906, diende om zeewier te drogen. Dit werd gebruikt als meststof, voor soda (glas, zeep) en isolatie. Nu populair in gastronomie: sushi, soepen en zilte aardappelteelt met Waddengoud-keurmerk. De Wierschuur is nu een kampeerboerderij.
Zeekool (Crambe maritima) groeit langs Europese kusten, zoals bij Oosterend op Terschelling, vaak tussen basaltblokken op zeedijken. Culinair worden jonge, gebleekte scheuten en bladeren gewaardeerd om hun frisse, nootachtige smaak, zowel rauw in salades als gekookt, vergelijkbaar met asperges.
De Oeltjes is een buitendijks gebied bij Oosterend, ideaal om te wadlopen en schelpdieren te rapen. Hier ervaar je eb en vloed en geniet je van het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee.
Op Terschelling zorgen boeren, kaasmakers en Vogelbescherming samen voor een vogelparadijs. Met kazen zoals De Zilte Duinkaas wordt natuurbeheer gesteund. Minimaal 20% van het land blijft weidevogelvriendelijk, zodat kuikens veilig opgroeien in een kleurrijke polder vol kruiden en bloemen.
Op Terschelling wordt gans duurzaam benut. Jagers beschermen grasland en vogels, terwijl restaurants en slagers heerlijke gerechten en producten met ganzenvlees bieden.