Kloosterburen
De vruchtbare zeeklei van het Waddengebied geeft streekproducten hun unieke smaak. Op Landgoud groeien oude graansoorten die, net als wijn, worden beïnvloed door terroir. Zo proef je het landschap op je bord.
De vruchtbare zeeklei van het Waddengebied zit vol mineralen en bepaalt de smaak van streekproducten. Dit ‘terroir’ maakt de bodem uniek, vooral als boeren geen kunstmest of chemische middelen gebruiken, maar de grond op natuurlijke wijze voeden. Culinair journalist Joël Broekaert proefde deze klei en ontdekte een “knisperende, plantaardige” smaak, ontstaan door schimmels en organismen die de bodem gezond en vruchtbaar maken. Hier groeit de puurheid van het landschap terug in de producten op je bord.
Ook smaak telde mee in de keuze zich te onderscheiden. Zo vind je op Landgoud een grote diversiteit aan oude graansoorten, zoals spelt, emmergraan en verschillende baktarwerassen. Het verbouwen ervan vergelijkt hij met hoe de Fransen het woord ‘terroir’ gebruiken in met name de wijnbouw. Dat gaat veel verder dan een grote oogst, dat gaat om smáák. De ligging van de percelen is bijvoorbeeld van invloed op de smaak van het gewas. De oude zeebodem is divers: de gronden variëren van lichte tot zware zavel en van lichte tot zware klei. Hierbinnen wordt door Landgoud zelf, ondersteund door het Louis Bolk Instituut (kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid), gezocht naar het lievelingsterrein van de verschillende graansoorten. In het voordeel van de boer, denk aan onkruiddruk, maar ook van de bakker, zoals de zoektocht naar een juist eiwitgehalte van het graan waardoor het brood goed kan rijzen. En uiteindelijk in het voordeel van de consument: smaak (Bron: Slow Food).
De vruchtbare zeeklei van het Waddengebied zit vol mineralen en bepaalt de smaak van streekproducten. Dit ‘terroir’ maakt de bodem uniek, vooral als boeren de grond op natuurlijke wijze voeden zonder kunstmest of chemische middelen. Culinair journalist Joël Broekaert proefde deze klei en ontdekte een “knisperende, plantaardige” smaak, ontstaan door schimmels en organismen die de bodem gezond en vruchtbaar houden.
Op Landgoud vertaalt dit zich naar een bijzondere variatie aan oude graansoorten, zoals spelt, emmergraan en diverse baktarwerassen. Net als in de wijnbouw beïnvloeden de ligging en bodemstructuur de smaak van het gewas. Samen met het Louis Bolk Instituut heeft Landgoud gezocht naar de perfecte match tussen graansoorten en bodem. Dit helpt niet alleen de boer en bakker – met beter graan voor rijzend brood – maar ook de consument, die de pure smaak van het landschap terugproeft.
Here you will find Zeeklei als smaakmaker
Zeeklei als smaakmakerfrom your location